7 χρήσιμες συμβουλές για την προετοιμασία μιας παρουσίασης στην τάξη
Συγκεντρώσαμε επτά βασικές συμβουλές για τη δημιουργία και την παροχή μιας καλής παρουσίασης για την εργασία σας, την ομαδική εργασία ή την ακαδημαϊκή έρευνα στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο. Εάν δεν είστε φοιτητής, πιστεύουμε ότι θα βελτιώσουν εξίσου καλά την επόμενη επιχειρηματική σας παρουσίαση.
Κάντε ένα καλό άνοιγμα
Η πρώτη σας διαφάνεια πιθανότατα θα δώσει σημαντική εντύπωση στο κοινό και αυτά τα πολύτιμα πρώτα δευτερόλεπτα πιθανότατα θα επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο το κοινό βλέπει την παρουσίασή σας όταν ακούει.
Η παρουσίαση, θα πρέπει να είναι κατατοπιστική αλλά εύκολα κατανοητή. Ακολουθούν τα σημαντικά στοιχεία που πρέπει να συμπεριληφθούν στην πρώτη διαφάνεια:
- Τίτλος. Κάντε τη γραμματοσειρά του κειμένου αρκετά μεγάλη και μην φοβάστε να προσθέσετε τόνους. Ο τίτλος σας πρέπει να διαβάζεται και να είναι εύκολος για να τον θυμάται κανείς.
- Υπότιτλος. Περιγράψτε το θέμα με περισσότερες λεπτομέρειες για να βοηθήσετε το κοινό να το κατανοήσει πλήρως.
- Ονόματα των ομιλητών. Όταν παρουσιάζεστε στην ομιλία, οι άνθρωποι που δεν σας γνωρίζουν μπορούν εύκολα να ξεχάσουν πώς να απευθυνθούν σε εσάς.
- Ημερομηνία παρουσίασης.
Ξεκινήστε με τη δομή
Ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε επιτυχημένης παρουσίασης είναι η δομή. Ανεξάρτητα από το πόσο καλά κατανοείτε το θέμα και το υλικό που ετοιμάσατε για την απεικόνιση της ομιλίας σας, είναι σημαντικό να οργανώσετε την αφήγησή σας και να αφήσετε το κοινό να αντιληφθεί και να αφομοιώσει άνετα τις πληροφορίες.
Αρχικά, μπορείτε να παραθέσετε τα κεφάλαια της παρουσίασής σας σε μία από τις εναρκτήριες διαφάνειες για να ενημερώσετε το κοινό σας τι θα μάθει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια απλή λίστα με κουκκίδες ή με αρίθμηση ή να δημιουργήσετε έναν πίνακα εάν η δομή σας είναι αρκετά περίπλοκη.
Στη συνέχεια, ακολουθήστε αυτήν τη δομή σε όλη την παρουσίαση για να βοηθήσετε τον εαυτό σας και τους άλλους να πλοηγηθείτε σε αυτήν. Αναφέρετε το όνομα του κεφαλαίου σε κάθε διαφάνεια για να είναι πιο σαφές σε ποιο τμήμα ανήκει. Δώστε σε κάθε σελίδα έναν αριθμό, ώστε οι χρήστες να μπορούν εύκολα να ανατρέξουν σε οποιοδήποτε μέρος όταν κάνουν ερωτήσεις ή να επιστρέψουν σε οποιαδήποτε διαφάνεια για να την αναθεωρήσουν.
Η δομή της παρουσίασης όχι μόνο βοηθά τους ανθρώπους να σας ακολουθήσουν, αλλά είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε τη δημιουργία της ίδιας της παρουσίασης. Με έναν καλό σκελετό, θα σας είναι πιο εύκολο να οργανώσετε μεγάλους όγκους ευρημάτων.
Περισσότερες διαφάνειες, λιγότερο περιεχόμενο
Κρατήστε τις διαφάνειές σας σύντομες και συμπεριλάβετε μόνο τα σημαντικά σημεία. Το κοινό παρακολουθεί την ομιλία σας όπου πρέπει να δώσετε όλες τις λεπτομέρειες, ενώ οι διαφάνειες βοηθούν στην εμφάνιση συνδέσεων μεταξύ θεμάτων και γεγονότων που περιγράφετε και σημαντικών οπτικών πληροφοριών, όπως σχήματα και εικόνες.
Προσπαθήστε να αποφύγετε να συμπεριλάβετε πλήρεις προτάσεις και παραγράφους, γιατί θα είναι δύσκολο να τις ακολουθήσετε. Αντίθετα, συμπεριλάβετε περιεχόμενο που είναι πιο δύσκολο να επιβεβαιωθεί και να απομνημονευτεί κατά την ακρόαση, όπως ονόματα και αριθμούς.
Το σύντομο κείμενο σάς επιτρέπει επίσης να κάνετε τις γραμματοσειρές μεγαλύτερες και πιο ορατές σε όλους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν παρουσιάζεστε στη μεγάλη αίθουσα όπου οι άνθρωποι που κάθονται πιο πίσω δεν βλέπουν τα πάντα τόσο καλά όσο οι άνθρωποι στα μπροστινά καθίσματα.
Να θυμάστε ότι ο πραγματικός αριθμός των διαφανειών δεν σχετίζεται με τη διάρκεια της παρουσίασής σας, επομένως είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε πολλές ελαφριές διαφάνειες αντί για μία διαφάνεια με πολλές πληροφορίες.
Επιμείνετε στον κανόνα 10-20-30
Γενικά, η παρουσίαση βασίζεται σε τρεις κύριους παράγοντες: πληροφορίες, χρόνο και προσβασιμότητα. Πιστεύεται ότι η επιτυχημένη παρουσίαση εντάσσεται στα ακόλουθα πλαίσια:
- Δεν πρέπει να περιέχει περισσότερες από 10 διαφάνειες/θέματα επειδή ο μέσος άνθρωπος δεν είναι σε θέση να αφομοιώσει περισσότερες από 10 έννοιες στη διάλεξη ή τη συνάντηση και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος όλη η εργασία σας να είναι μάταιη αν δώστε στους ανθρώπους πάρα πολλά για να σκεφτούν.
- Θα πρέπει να είναι 20 λεπτά το πολύ γιατί είναι δύσκολο να διατηρήσετε την προσοχή περισσότερο, χωρίς διάλειμμα.
- Οι γραμματοσειρές πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 πόντους για να μπορούν οι άνθρωποι να τις διαβάζουν άνετα, δεδομένου ότι ο καθένας έχει διαφορετική όραση και απόσταση από την οθόνη.
Διατηρήστε την προσοχή
Το διάστημα της προσοχής των ανθρώπων είναι εκπληκτικά σύντομο και επηρεάζει πολύ την κατανάλωση πληροφοριών ακόμα κι αν το άτομο ενδιαφέρεται για το θέμα. Πόσο μάλλον να αποκόψουμε το μοτίβο σκέψης από το οποίο πλήττονται όλο και περισσότεροι άνθρωποι λόγω της δραστικής αύξησης του όγκου των πληροφοριών στην καθημερινή μας ζωή.
Ειδικά αν η παρουσίασή σας είναι μεγάλη και περιέχει πολλές νέες πληροφορίες, οι άνθρωποι είναι πολύ πιθανό να αποσπαστούν (ή να νυστάξουν). Είναι σημαντικό να προσθέσετε σύντομα διαλείμματα και στοιχεία που τραβούν την προσοχή:
- Κάντε παύση πριν από τα νέα κεφάλαια και τα σημαντικά μέρη.
- Εισαγάγετε σύντομες ερωτήσεις αφύπνισης. Για παράδειγμα, ρωτήστε το κοινό για τις εμπειρίες ή τις απόψεις του σχετικά με το θέμα.
- Προσθέστε ποικίλο περιεχόμενο στις διαφάνειες: εικόνες, βίντεο, κινούμενα σχέδια ή φωτεινά σχέδια.
Προσθέστε συμπεράσματα
Ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε τους ακροατές σας να απομνημονεύσουν αυτά που παρουσιάσατε είναι να προσθέσετε συμπεράσματα. Η προσθήκη μιας περίληψης μετά την παρουσίαση είναι απαραίτητη, ενώ η προσθήκη σύντομων συμπερασμάτων στις διαφάνειες ή τουλάχιστον στην ομιλία σας μετά από κάθε κεφάλαιο βοηθά εξίσου.
Ετοιμάστε σημειώσεις για την ομιλία σας
Το να έχετε ένα καλά προετοιμασμένο κείμενο και σημειώσεις θα σας βοηθήσει να προετοιμάσετε την ομιλία και να παραμείνετε πιο σίγουροι κατά την παρουσίαση. Ανάλογα με τις δυνατότητές σας, μπορείτε να εκτυπώσετε ή να αποθηκεύσετε στην κινητή συσκευή σας ένα πιο λεπτομερές κείμενο ομιλίας ή απλώς να προσθέσετε σύντομες κουκκίδες που θα σας βοηθήσουν να θυμάστε τα κύρια σημεία.
Αλλά μην υπερεκτιμάτε τον εαυτό σας. Όταν αγχωθείτε, μπορεί να χάσετε την ικανότητά σας να αυτοσχεδιάζετε, καθώς και να ξεχάσετε τις απαραίτητες λεπτομέρειες.
Συμβουλή: Δεν έχουν όλοι καλή μνήμη και δεν υπάρχει πάντα η πολυτέλεια να χρησιμοποιείτε φυσικές σημειώσεις κατά τη διάρκεια της ομιλίας. Σε αυτήν την περίπτωση, το ONLYOFFICE Docs διαθέτει λειτουργία παρουσίασης, όπου μπορείτε να προσθέσετε χρήσιμες σημειώσεις κάτω από τη διαφάνεια που θα είναι ορατές μόνο στον υπολογιστή από όπου κάνετε την παρουσίαση. Σας επιτρέπει επίσης να πλοηγηθείτε μεταξύ των διαφανειών, να ακολουθήσετε το χρονόμετρο και να χρησιμοποιήσετε δείκτη.
Δημιουργήστε εκπληκτικές παρουσιάσεις με δωρεάν λύσεις ONLYOFFICE στον υπολογιστή σας ή στο πρόγραμμα περιήγησης:
ΛΗΨΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΣΤΟ CLOUD
Χρήσιμοι σύνδεσμοι
Μάθετε επεξεργασία της παρουσίασης με τους οδηγούς μας:
Δημιουργήστε τον δωρεάν λογαριασμό ONLYOFFICE σας
Online προβολή, επεξεργασία και συνεργασία σε έγγραφα, υπολογιστικά φύλλα, παρουσιάσεις, φόρμες και αρχεία PDF.