6 nejlepších alternativ Excelu

27 srpen 2024By Elena

Microsoft Excel je jedničkou na trhu. Kvůli placené licenci jsou však uživatelé nuceni hledat alternativy. Proto jsme pro vás sestavili seznam nejlepších alternativ Excelu s dobrou funkčností, pro různá zařízení, za různé ceny nebo zdarma.

6 nejlepších alternativ Excelu

Alternativy Excelu pro stolní počítače

Sada Microsoft Office, včetně Excelu, je desktopová aplikace, která je nainstalována v počítači. Pokud tedy chcete absolutní alternativu k Excelu, můžete se rozhodnout pro podobná řešení. Desktopové aplikace vám umožní pracovat s tabulkami, i když nemáte přístup k internetu. Soubory budou bezpečně uloženy na vašem pevném disku.

Níže uvádíme několik příkladů desktopových alternativ Excelu.

1. ONLYOFFICE Desktop Editors

Tabulkový editor ONLYOFFICE je bezplatná alternativa Excelu pro systémy Windows, Linux a macOS. Software je zcela transparentní, jeho zdrojový kód je k dispozici komukoli k prozkoumání na GitHubu.

Tabulkový editor ONLYOFFICE podporuje formáty Microsoft, takže můžete vytvářet a upravovat soubory XLSX bez problémů s kompatibilitou. Lze v něm rovněž otevřít soubory XLS, ODS a CSV a uložit tabulky ve formátech PDF, PNG a JPG.

Nabízí velké množství funkcí a vzorců pro rychlé a přesné výpočty. Editor je také vybaven širokou škálou nástrojů pro analýzu dat: kontingenční tabulky, podmíněné formátování, makra a další. Navíc můžete vytvářet rozevírací seznamy a používat ověřování dat.

ONLYOFFICE umožňuje chránit libovolný pracovní list nebo definovat úroveň ochrany: knihu, samostatný list, rozsah buněk nebo vzorce. Můžete také skrýt vzorce, aby zůstaly soukromé, nebo uzamknout buňky, tvary a text.

Funkce pro úpravu tabulek jsou rozšířeny o další nástroje. Získejte rychlý překlad jakéhokoli textu v souboru a upravujte vizuální obrázky pomocí editoru fotografií. Asistent umělé inteligence doplňku ChatGPT vám pomůže provádět úkoly spojené s analýzou a generováním textů, vyhledáváním informací a sestavováním kódu v okně editoru.

Funkce editoru si můžete sami vyzkoušet stažením aplikace pro Windows, Linux nebo macOS:

STÁHNOUT

2. LibreOffice

LibreOffice Calc je aplikace s otevřeným zdrojovým kódem pro úpravu tabulek a spolehlivá alternativa Excelu.

6 nejlepších alternativ Excelu
Zdroj obrázku: LibreOffice

Calc používá vlastní formát ODS pro tabulky a otevírá a ukládá soubory ve formátu XLSX. U hotových tabulek může uživatel pro uložení zvolit formát PDF.

Nabízí pokročilé matematické a statistické funkce, které umožňují vytvářet vzorce a provádět složité výpočty s daty, například kontingenční tabulky. LibreOffice podporuje širokou škálu datových typů, maker, skriptů a dalších funkcí.

Můžete spouštět jednoduché skripty a vytvářet automatizované procesy typu „co-když“, což je vhodné pro filtrování například úrovní priority prodeje.

LibreOffice Calc je zdarma a je dodáván v balíčku s editory pro textové dokumenty a prezentace. Je k dispozici pro Windows, macOS a Linux.

3. Apple iWork

Pro uživatele počítačů Mac může být skvělou bezplatnou alternativou Excelu Numbers od Apple. Vyznačuje se designem společnosti Apple a uživatelsky přívětivým rozhraním.

6 nejlepších alternativ Excelu
Zdroj obrázku: Zdroj: AppleInsider

Numbers podporuje vlastní nativní formát. Pokud vaši kolegové používají jiné kancelářské balíky, můžete soubor exportovat do formátu XLSX a zpřístupnit jej tak všem.

Numbers nabízí mnoho stejných funkcí jako Excel, včetně grafů a vzorců. Numbers pro Mac obsahuje předinstalované šablony a podporuje širokou škálu možností analýzy dat. Aplikace umožňuje převádět ručně psaná čísla a data do tištěného textu. Pro práci s tabulkami to stačí, ale pro profesionální použití vám mohou některé funkce chybět.

Program je integrován do ekosystému iOS, takže k dokumentům můžete přistupovat z iPhonu nebo iPadu.

Online alternativy Excelu

Pokud chcete upravovat tabulky online a mít rychlý přístup k dokumentům z jakéhokoli zařízení, pak pro vás budou vhodnou volbou online alternativy Excelu. Navíc často nabízejí bezplatné úložiště a funkce pro spolupráci.

4. ONLYOFFICE DocSpace

Tabulkový editor ONLYOFFICE je k dispozici také online v platformě pro spolupráci ONLYOFFICE DocSpace. Může tak sloužit jako kompletní online alternativa Excelu.

V online verzi jsou k dispozici všechny funkce tabulkového editoru na počítači, včetně kontingenčních tabulek, podmíněného formátování, maker, zásuvných modulů, asistenta umělé inteligence atd.

Navíc nabízí spoustu funkcí pro spolupráci, například spolupráci v reálném čase ve dvou režimech: Rychlý a přísný, komentáře, integrovaný chat, historii verzí a sledování změn. V rámci této platformy můžete vytvářet přizpůsobitelné místnosti s flexibilními přístupovými právy: Místnosti mohou mít různá oprávnění: prohlížeč, komentátor, recenzent, uživatel s oprávněním k vyplňování formulářů, editor, zkušený uživatel, správce místnosti. Uživatel tak bude moci provádět pouze ty akce v dokumentu, které jste mu schválili.

ONLYOFFICE DocSpace obsahuje také editory a programy pro spolupráci, které usnadňují práci s libovolným obsahem, včetně textových dokumentů, tabulek, prezentací, vyplnitelných formulářů, elektronických knih a souborů PDF. K dispozici je také ukládání a prohlížení multimediálních souborů.

Vytvořte si nyní vlastní DocSpace a vyzkoušejte si funkce Excelu a dalších editorů zdarma:

ZAČÍNÁME

5. Tabulky Google

Tabulky Google jsou bezplatnou cloudovou alternativou Excelu.

6 nejlepších alternativ Excelu
Zdroj obrázku: Google

Nabízejí mnoho stejných funkcí jako Excel, například grafy a diagramy, vložené vzorce, kontingenční tabulky a podmíněné formátování.

Tabulky Google obsahují připravené šablony pro prezentace, což urychluje proces vytváření tabulek. Pomocí aplikace můžete otevírat, upravovat a ukládat soubory aplikace Microsoft Excel a také převádět soubory aplikace Excel do Tabulek Google a naopak.

Google rovněž disponuje funkcemi pro spolupráci a správu verzí. Na jednom dokumentu tak může pracovat několik uživatelů současně a změny se ukládají automaticky.

6. Zoho Sheet

6 nejlepších alternativ Excelu
Zdroj obrázku: Zoho

Zoho Sheets je cloudová služba, takže můžete vytvářet zálohy a přistupovat ke své práci z libovolného zařízení. Oproti aplikaci Excel nabízí stejné technické funkce, jako jsou kontingenční tabulky, podmíněné formátování, diagramy a grafy.

Zoho Sheet nabízí možnosti spolupráce v reálném čase. Na stejném dokumentu můžete pracovat na dálku s ostatními uživateli. Můžete také zanechávat komentáře ke konkrétním buňkám nebo listům a zobrazovat historii změn provedených v dokumentu.

Vytvořte si bezplatný účet ONLYOFFICE

Prohlížejte, upravujte a spolupracujte na dokumentech, listech, diapozitivech, formulářích a souborech PDF online.