5 nejlepších alternativ Wordu

27 srpen 2024By Elena

Microsoft Office Word je nejvýkonnější a nejoblíbenější nástroj pro úpravu textových dokumentů. Pokud si však nechcete kupovat předplatné, poohlédněte se po alternativách k Wordu. Naštěstí dnes existují i řešení, která mohou sloužit jako plnohodnotná alternativa Wordu z hlediska funkčnosti, zabezpečení i ceny.

5 nejlepších alternativ Wordu

ONLYOFFICE

5 nejlepších alternativ Wordu

Editor dokumentů ONLYOFFICE umožňuje spravovat písma a styly, formátovat text, upravovat řádkování a mezery mezi odstavci, vkládat záhlaví a zápatí a přizpůsobovat rozvržení stránek pro přípravu dokumentů k publikování. Můžete také vytvářet informativní texty s obrázky a přizpůsobitelné grafy, automatické tvary a tabulky, grafiku Text Art, SmartArt, rovnice, rozbalovací tlačítka a další. V editoru je dostupná i možnost ruční kresby perem nebo fixem.

Podporuje všechny oblíbené formáty: DOC, DOCX, ODT, TXT, HTML atd. Formáty PDF a XPS lze převést do formátu DOCX pro další úpravy. Navíc lze dokumenty ukládat ve formátech PDF, EPUB, JPG a PNG.

Funkce lze rozšířit pomocí zásuvných modulů o služby třetích stran. Můžete tak překládat a upravovat texty pomocí Google Translator, DeepL a LanguageTool, vytvářet složité diagramy pomocí Draw.io, vytvářet bibliografii pomocí Zotero nebo Mendeley a diktovat texty hlasem pomocí Speech Input. Práci s textem vám usnadní doplněk ChatGPT, který vám pomůže generovat text, vkládat obrázky a analyzovat slova a fráze.

ONLYOFFICE je k dispozici jako desktopová aplikace pro Windows, macOS a Linux nebo v cloudu s prostorem pro ukládání souborů a funkcemi pro spolupráci:

DESKTOPOVÉ APLIKACE                 APLIKACE V CLOUDU

ONLYOFFICE obsahuje také editory tabulek, prezentací a vyplnitelných formulářů, díky čemuž představuje skvělou alternativu nejen k Wordu, ale k celé sadě Microsoft Office.

Podívejte se na naše video a zjistěte, proč byste měli přejít z MS Office na ONLYOFFICE:

Dokumenty Google

5 nejlepších alternativ Wordu
Zdroj: Lifewire

Dokumenty Google jsou jednoduchou alternativou aplikace Word pro vytváření a společné úpravy dokumentů online. Jsou zcela zdarma a poskytují uživatelům základní funkce pro úpravu textu. Dokumenty Google mají širokou škálu doplňků, které doplňují funkce editoru.

Pokud dáváte přednost práci online, jsou pro vás Dokumenty Google to pravé. Soubory se automaticky ukládají do úložiště a máte k nim přístup z libovolného zařízení. Na dokumentu můžete také pracovat společně nebo ostatním umožnit pouze jeho prohlížení bez možnosti úprav.

Společnost Google však používá vlastní formáty souborů, které nejsou 100% kompatibilní s OOXML. To znamená, že při otevření dokumentu vytvořeného v jiném programu může dojít k určitým zkreslením.

LibreOffice Writer

5 nejlepších alternativ Wordu
Zdroj: LibreOffice

LibreOffice Writer je bezplatný produkt s otevřeným zdrojovým kódem, který umožňuje zpracování textu a lze jej považovat za dobrou alternativu Wordu.

Podporuje formáty souborů .doc a .docx a má všechny nástroje, které uživatel zvyklý na Microsoft Word potřebuje pro zpracování textu. Nabízí kontrolu pravopisu a gramatiky, možnost exportu do formátů PDF a EPUB, funkce automatické opravy a automatického doplňování a mnoho šablon dokumentů.

LibreOffice je k dispozici v desktopových editorech pro Windows, Linux a macOS, ale nenabízí online editor.

Kromě textového editoru obsahuje LibreOffice rovněž následující nástroje: Calc, Impress, Draw, Base, Math a Charts.

Zoho Writer

5 nejlepších alternativ Wordu
Zdroj: Zoho

Alternativou online Wordu může být také aplikace Zoho Writer. Má přehledné rozhraní, které se ovládá pomocí nabídky karet ve stylu Wordu.

Umožňuje importovat a exportovat dokumenty uložené ve formátu .docx a spolupráce na dokumentech a zobrazování změn vám usnadní práci na dokumentu v týmu. Zoho automaticky ukládá dokumenty během psaní, takže se nemusíte obávat ztráty dat při ztrátě připojení.

Aplikace Zoho Writer disponuje všemi standardními funkcemi pro formátování textu a vytváření dokumentů. Do textu můžete přidávat obrázky, tabulky, symboly, tvary, odkazy a videa z YouTube.

Zoho Writer umí rovněž exportovat dokumenty do formátů DOCX, ODF, PDF, Latex, RTF, TXT a dokonce i HTML, takže můžete pracovat s dokumenty Wordu.

WPS Office Writer

5 nejlepších alternativ Wordu
Zdroj: WPS Office

WPS Writer je součástí sady WPS Office a je bezplatnou alternativou aplikace Word. Textový editor vypadá a funguje téměř jako Microsoft Word. Podporuje oblíbené formáty souborů, jako jsou DOCX, DOC a další.

S textem můžete pracovat tak, že měníte barvy textu, přidáváte grafy a tabulky a importujete obrázky a videoklipy podle svých představ. Dokument lze také sdílet s týmem a v reálném čase jej komentovat a upravovat. Výsledný dokument lze uložit v různých formátech, například DOCX, DOC nebo PDF.

Vývojáři také přidali knihovnu šablon, která umožňuje vytvářet různé úlohy dokumentů.

Vytvořte si bezplatný účet ONLYOFFICE

Prohlížejte, upravujte a spolupracujte na dokumentech, listech, diapozitivech, formulářích a souborech PDF online.