Top 10 Adobe Acrobat alternativa u 2024

PDF, koji je izumio Adobe, je izuzetno popularan format datoteke u poslovnim tokovima rada. Iako se Adobe Acrobat često smatra industrijskim liderom za rad s PDF datotekama, postoji mnogo alternativa ovom PDF gigantu u smislu funkcionalnosti, cene, kompatibilnosti i sl. U ovom članku ćete pronaći listu 10 najboljih alternativa Adobe Acrobat-u koje odgovaraju različitim potrebama.

Top 10 Adobe Acrobat alternatives in 2023

Zašto razmotriti alternativu za Adobe Acrobat?

Iako je Acrobat i dalje prvi izbor za uređivanje PDF datoteka i često se smatra podrazumevanim PDF uređivačem, možda ne odgovara vašem radnom toku, zahtevima ili budžetu.

  • Cena. Adobe Acrobat može biti prilično skup, posebno ako su vam potrebne napredne opcije koje su dostupne samo u Pro verziji. Alternative vam mogu ponuditi slične funkcije po nižoj ceni ili čak besplatno, bez potrebe za kupovinom Creative Cloud pretplate.
  • Performanse. Adobe Acrobat je prilično zahtevna softverska aplikacija, pa na starijim ili manje moćnim uređajima može raditi sporije. Alternative mogu pružiti brža i lakša rešenja.
  • Funkcije. U zavisnosti od vaših specifičnih potreba, neke alternative nude funkcije koje nisu prisutne u Adobe Acrobat-u, čineći ih prikladnijim za vaše PDF potrebe.
  • Jednostavnost korišćenja. Ako nemate mnogo iskustva u radu s PDF-ovima, Adobe Acrobat može se u početku činiti komplikovanim. Trebaće vam intuitivnija platforma za svakodnevne jednostavne zadatke.

Hajde da istražimo 10 najboljih alternativa za Adobe Acrobat koje vredi isprobati u 2024.

1. ONLYOFFICE PDF Editor – open-source alternativa za Adobe Acrobat

Top 10 Adobe Acrobat alternatives in 2023
Izvor: www.onlyoffice.com

ONLYOFFICE PDF Editor je open-source alternativa za Adobe Acrobat. Ovaj alat je deo moćnog kancelarijskog paketa dostupnog za web, desktop i mobilne uređaje. Pored PDF-ova, možete raditi sa celokupnim asortimanom kancelarijskih datoteka, uključujući tekstualne dokumente, tabele, prezentacije i digitalne forme.

Sa ONLYOFFICE PDF Editor-om, lako možete prelaziti između režima uređivanja i pregleda/komentarisanja. Moguće je uređivati tekst u PDF datotekama, dodavati ili brisati stranice, rotirati ih, umetati hiperveze, tabele, slike i druge objekte. Takođe, aplikacija omogućava označavanje, podvlačenje i precrtavanje teksta. Možete ostavljati komentare, crtati šta god želite pomoću alata za Olovku i Marker, i lako brisati svoje crteže.

Još jedna prednost ONLYOFFICE PDF Editora je mogućnost kreiranja ispunjivih PDF obrazaca sa različitim tipovima interaktivnih polja.

Osim toga, ONLYOFFICE PDF Editor može se koristiti kao konverter, što je vrlo korisno. Na primer, možete napraviti uređive DOCX datoteke iz svojih PDF-ova. Paket takođe omogućava čuvanje tekstualnih dokumenata, tabela i prezentacija u PDF ili PDF/A formatu.

Ono što ovu aplikaciju čini vrednom isprobavanja je i njena kompatibilnost sa mnogim dodacima trećih strana. Kada radite sa PDF-ovima, možete, na primer, aktivirati Jitsi dodatak za video konferencije ili koristiti prevodilac direktno u datoteci. Takvi alati su dostupni direktno u interfejsu urednika, pa ne morate prelaziti sa jedne aplikacije na drugu.

Isprobajte ONLYOFFICE PDF Editor u oblaku tako što ćete kreirati besplatan nalog ili preuzmite potpuno besplatnu desktop aplikaciju za Windows, macOS ili Linux.

POKRENI ONLAJN       INSTALIRAJ APLIKACIJU ZA RAČUNAR

Pros: 

  • Open-source
  • Korisni dodaci
  • Besplatna online verzija
  • Besplatna desktop aplikacija

2. Foxit PDF Editor – PDF softver prilagođen vašem poslovanju

Top 10 Adobe Acrobat alternatives in 2023
Izvor: www.foxit.com

Foxit je popularna alternativa Adobe Acrobat-u. Nudi besplatnu verziju sa ograničenim funkcijama kako biste testirali njegovu funkcionalnost.

Foxit PDF Editor nudi sveobuhvatan set funkcija uporedivih sa Adobe Acrobat Pro DC, uključujući vodenje znakova, dodavanje zaglavlja i podnožja, prilagođavanje dozvola lozinke, kreiranje šablona i konvertovanje drugih dokumenata u PDF-ove. Rešenje takođe pruža OCR, omogućavajući vam da pretvorite skenirane dokumente u tekst koji možete urediti.

Foxit je dostupan za Windows, macOS i Linux, pružajući vam kompatibilnost sa različitim operativnim sistemima.

Prednosti: 

  • Jednostavno uređivanje teksta, putanja, slika
  • Čitanje kompresovanih PDF-ova
  • Više platformi

3. Wondershare PDFelement – jednostavno PDF rešenje

Top 10 Adobe Acrobat alternatives in 2023
Izvor: pdf.wondershare.com

PDFelementse smatra solidnom alternativom za Adobe Acrobat zbog širokog spektra PDF usluga koje pruža Wondershare. Nudi alate za uređivanje i anotiranje PDF-ova koji su ugrađeni u njegovu arhitekturu. Ovi alati omogućavaju kreiranje obrazaca, korišćenje OCR-a, spajanje dokumenata i konvertovanje fajlova u različite formate.

Ovaj pružalac usluga nudi planove koji su prilagođeni kako za poslovne, tako i za pojedinačne korisnike. PDFelement nudi besplatnu verziju za korisnike koji žele da isprobaju interfejs. Dostupan je za Windows i Mac korisnike.

Prednosti: 

  • Integracija sa cloud skadištem
  • Jednostavan za korišćenje
  • Besplatna probna verzija

4. Nitro PDF Pro – an Adobe Acrobat alternativa za iskusne korisnike

Top 10 Adobe Acrobat alternatives in 2023
Izvor: www.gonitro.com

Nitro PDF Pro, kao što ime sugeriše, pruža dodatne mogućnosti u procesu kreiranja PDF-a sa sveobuhvatnim skupom funkcija. Ima jasan korisnički interfejs koji omogućava kreiranje, uređivanje, potpisivanje i anotiranje PDF dokumenata.

Takođe, u interfejsu Nitro PDF Pro su ugrađeni sjajni alati koji omogućavaju timovima, partnerima i saradnicima da se povežu i usklade PDF dokumentaciju. Nitro PDF Pro je jedna od najboljih alternativa za Adobe Acrobat za iskusne korisnike.

Usluga je dostupna kako za pojedinačne korisnike, tako i za timove, sa mogućnošću sniženja cena za veći broj korisnika.

Prednosti:

  • E-potpis
  • Integracija sa DMS
  • PDF portfoliji

5. Sejda – besplatna online alternativa za Adobe Acrobat

Top 10 Adobe Acrobat alternatives in 2023
Izvor: www.sejda.com

Za one koji žele da uređuju PDF-ove onlajn i uz budžet, Sejda nudi alat koji bi mogao biti najbolja besplatna alternativa za Adobe Acrobat za onlajn rad (međutim, dostupna je i desktop verzija).

Sejda je kompletan PDF softverski paket koji nudi alate za uređivanje, spajanje, razdvajanje i konvertovanje. Takođe ima opcije za digitalno potpisivanje, OCR, popunjavanje obrazaca, kao i izdvajanje stranica, kompresiju, označavanje i mešanje fajlova.

Imajte na umu da besplatna verzija Sejde ima određena ograničenja: možete obaviti samo tri zadatka dnevno, možete raditi na samo jednom dokumentu odjednom, i veličina fajla ne sme premašiti 200 stranica ili 50MB.

Prednosti:

  • Besplatna verzija za osnovne zadatke
  • Manipulacija PDF-ovima u pregledaču
  • Uređivanje metapodataka PDF-a

6. PDF Architect – PDF rešenja za računare sa niskim specifikacijama

Top 10 Adobe Acrobat alternatives in 2023
Izvor: www.pdfforge.org

PDF Architect

je kompletan alat za uređivanje PDF-ova koji dolazi u tri plana. Nudi Standard, Professional i PRO + OCR verzije. Korisnici mogu preuzeti odgovarajuću verziju u zavisnosti od svojih potreba.

PDF Architect nudi alate za kreiranje, konvertovanje, uređivanje, pregled i komentarisanje PDF-ova. Takođe se može koristiti za konvertovanje različitih drugih formata dokumenata u PDF i obrnuto.

Interfejs PDF Architect-a će biti poznat svima koji koriste Microsoft Office softver. Sa minimalnim sistemskim zahtevima, PDF Architect je dobra alternativa za Adobe Acrobat za računare sa nižim performansama.

Međutim, postoje ograničenja, čak i izvan besplatne verzije. Na primer, e-potpisi zahtevaju poseban modul u PDF editoru.

Prednosti:

  • Besplatna PDF aplikacija
  • E-potpis
  • Excel fajlovi spremni za štampu

7. PDF Studio – pristupačna Adobe Acrobat alternativa

Top 10 Adobe Acrobat alternatives in 2023
Izvor: www.qoppa.com

PDF Studio je pristupačna alternativa za Adobe Acrobat koja pruža sve PDF funkcije po znatno nižoj ceni. Rešenje održava punu kompatibilnost sa PDF standardom i funkcioniše na Windows, macOS i Linux platformama.

PDF Studio je pouzdan alat za anotaciju i pregled PDF-ova. Brz je, jednostavan za korišćenje i ima dobar korisnički interfejs koji omogućava korisnicima da biraju između tradicionalne menijske trake i trake sa alatima.

Možete birati između Standard i PRO planova. Uključena je i besplatna probna verzija.

Prednosti:

  • Višeplatformska podrška
  • Integracija sa DocuSign
  • Interaktivni dizajner obrazaca

8. Smallpdf – PDF alati za efikasan rad

Top 10 Adobe Acrobat alternatives in 2023
Izvor: Сapterra

Smallpdf je Adobe Acrobat alternativa za one koji žele da jednostavne zadatke obavljaju brzo i lako. Moćan je PDF paket koji nudi platformu prilagođenu korisnicima za spajanje PDF-ova, konvertovanje slika u PDF-ove, e-potpisivanje PDF dokumenata, uređivanje i kompresovanje fajlova. Možete brisati specifične stranice, umetati brojeve, čitati, prikazivati i deliti fajlove sa drugima.

Smallpdf pruža besplatnu verziju sa pristupom do 21 alatu i mogućnošću rada na vebu i u mobilnoj aplikaciji. Takođe postoji Pro verzija za pojedinačne korisnike, kao i Business plan za timove.

Prednosti:

  • Besplatni šabloni
  • Alati za skeniranje i zaštitu fajlova
  • Besplatna verzija

9. PDFescape – još jedna besplatna Adobe Acrobat alternativa za onlajn rad

Top 10 Adobe Acrobat alternatives in 2023
Izvor: www.pdfescape.com

PDFescape je veb-baziran PDF program koji nudi niz funkcija za pregled i uređivanje PDF dokumenata. Dostupan je preko veb pregledača, bez potrebe za instalacijom softvera. PDFescape omogućava osnovne izmene kao što su dodavanje teksta, slika i anotacija, i popunjavanje PDF obrazaca. Takođe pruža opcije za zaštitu lozinkom i dozvole za dokumente.

Ova pametna Adobe Acrobat alternativa izdvaja se po svojoj jednostavnosti korišćenja i praktičnosti, jer je dostupna sa bilo kog uređaja sa internet vezom. Ovo ga čini pogodnim izborom za korisnike kojima su potrebne osnovne mogućnosti pregleda i uređivanja PDF-ova bez potrebe za posebnim softverom.

Prednosti:

  • Jednostavnost korišćenja
  • Podrška za više pregledača
  • Onlajn deljenje dokumenata

10. PDF24 Creator – pojednostavljen alat za kreiranje i uređivanje PDF-ova

Top 10 Adobe Acrobat alternatives in 2023
Izvor: tools.pdf24.org

PDF24 Creator je besplatna Adobe Acrobat alternativa za Windows (nažalost, nije dostupna za Linux i macOS). To je jedan od retkih alata za uređivanje PDF-ova koji nudi pun opseg funkcija potpuno besplatno i bez ograničenja. To je desktop verzija poznate veb usluge koja vam omogućava uređivanje, štampanje i konvertovanje PDF fajlova.

Prilikom uređivanja fajlova možete ih spajati ili deliti, dodavati i brisati stranice, koristiti različite prikaze i, kada je moguće, koristiti funkciju Drag-n-Drop. Takođe postoji virtuelni štampač koji vam omogućava tačno štampanje celih PDF fajlova ili pojedinačnih stranica.

Optičko prepoznavanje karaktera (OCR), kompresija fajlova i konvertovanje fajlova takođe su uključeni u standardni set alata. Još jedan koristan alat je PDF Screen Capture, koji vam omogućava kreiranje PDF fajlova i slika iz sadržaja ekrana.

Prednosti:

  • Besplatno rešenje bez ograničenja
  • Laka aplikacija
  • PDF snimak ekrana

Zaključak: kako izabrati najbolju alternativu za Adobe Acrobat

Postoji mnogo alternativa koje možete izabrati. Fokusirajte se na svoje potrebe i zahteve kako biste napravili odgovarajući izbor sa naše liste.

Razmotrite način na koji ćete raditi sa PDF datotekama: da li ćete ih uređivati online ili lokalno na računaru, koji pretraživač ili operativni sistem koristite, da li su vam potrebne osnovne funkcije ili napredne opcije, i da li imate ograničen budžet i preferirate besplatne alate, itd.

Možete isprobati nekoliko rešenja kako biste utvrdili koje je najprikladnije za vas i vaš tim.

Create your free ONLYOFFICE account

View, edit and collaborate on docs, sheets, slides, forms, and PDF files online.