Najbolje veštine koje ćete staviti u svoj rezime u 2024. godini

11 October 2024By Marko Todorovic

Najveće nadogradnje u karijeri počinju dobrim rezimeom. Trendovi se razlikuju u svakoj oblasti, ali neke univerzalne veštine je važno imati na umu da biste sebe promovisali kao odličnog modernog radnika. Pročitajte ovaj članak da biste saznali šta je vredno naučiti i uključiti u svoj rezime ako počnete da tražite novi posao iz snova.

Top skills to put on your resume in 2023

Značaj veština u rezimeu

Pravljenje upečatljivog rezimea postalo je i umetnost i nauka. Kako se tržišta rada menjaju i industrije se prilagođavaju novim tehnologijama i paradigmama, veštine koje odaberete da pokažete u svom rezimeu igraju ključnu ulogu u izdvajanju vas. Dobro zaokružen rezime ne zahteva samo ravnotežu čvrstih i mekih veština, već i oštru svest o univerzalnim, vanvremenskim sposobnostima i novim trendovima koji vam pomažu da se uhvatite u koštac sa savremenim izazovima vaše profesije.

Kada poslodavci pogledaju vaš rezime, traže više od puke liste dostignuća; oni su u potrazi za osobom koja se može neprimetno integrisati u njihov tim i dati značajan doprinos. U konkurentskom okruženju gde je relevantnost vašeg znanja i talenata od najveće važnosti, vaš izbor veština bi mogao biti ključ koji otključava vaše profesionalne aspiracije.

Pre nego što počnemo da istražujemo veštine koje morate da uključite u uspešan rezime, počnite sa klasifikacijom veština i naučite da pravite razliku između tvrdih i mekih veština.

Tvrde veštine naspram mekih veština

Tvrde i meke veštine su dve različite kategorije veština koje su uvek uključene u rezime i koje su odvojene jedna od druge. Razlog je drugačija priroda tih talenata, sposobnost učenja i načini njihove procene.

Top skills to put on your resume in 2023

Tvrde veštine, koje se nazivaju i profesionalne veštine, stiču se učenjem i iskustvom i uključuju opipljive sposobnosti koje se mogu objektivno proceniti. One se uglavnom odnose na tehničke aspekte posla i pomažu vam da obavljate veoma određene zadatke, u zavisnosti od oblasti u kojoj radite. Tvrde veštine uključuju, na primer, rad sa određenim softverom (kancelarijski paketi, softver za dizajn, društveni mediji, itd.) ili mašinama (video kamera, ozvučenje, alati umetnika) ili obavljanje određenih aktivnosti (analiza podataka, matematika). Takve veštine su često specifične za industriju, stoga je važno dobro razmisliti koje veštine da uključite u svoj rezime kada se prijavljujete za određeni posao.

Meke veštine obuhvataju bihevioralne i emocionalne aspekte vaše ličnosti i definišu kako obavljate svoj posao pojedinačno i kao deo kolektiva. To su obično lični talenti koje ste stekli tokom svog života ili koje ste namerno izgradili da poboljšate svoj učinak. Te veštine su prilično univerzalne: korisne su u različitim društvenim situacijama i vredne u različitim oblastima rada. Primeri mekih veština uključuju vaše sposobnosti u komunikaciji, liderstvu, otpornosti na stres, upravljanju vremenom, pregovaranju, rešavanju problema, kreativnosti i drugim aspektima učinka.

Hajde da pogledamo osnovne i uobičajene veštine koje garantovano povećavaju vaš kredibilitet, odnosno softverske veštine i veštine komunikacije.

Koje veštine rada na računaru staviti u svoj rezime

Za mnoge profesije rad sa softverom je bitan svakodnevni proces. Neke aplikacije, uključujući kancelarijske pakete i sisteme za upravljanje projektima, su uobičajeni alati koji se koriste u mnogim industrijama i na mnogim radnim mestima. Neki su specifični za određene profesije i industrije, ali čak i ovde su neophodni primeri sa kojima svaki dizajner i menadžer prodaje treba da se upozna. Hajde da pogledamo koji softver je važno uključiti u svoj rezime.

Kancelarijski paketi (Microsoft Office, Google Docs, ONLYOFFICE, LibreOffice). Veštine rada u Wordu, Excelu i PowerPointu su ključne za većinu poslova u kancelariji. Koriste se za kreiranje dokumenata, tabela, prezentacija i upravljanje emailovima.

Primeri poslova: administrativni asistenti, kancelarijski menadžeri, analitičari podataka, marketing menadžeri.

Softver za upravljanje projektima (npr. Microsoft Project, Asana, Trello). Upravljanje projektima je ključno za planiranje, organizovanje i praćenje zadataka i projekata.

Primeri poslova: Menadžeri projekata, vođe timova, koordinatori.

Softver za upravljanje odnosima sa klijentima (CRM) (npr. Salesforce, HubSpot). Poznavanje CRM-a je važno za upravljanje interakcijama sa kupcima, prodajom i marketinškim naporima.

Primeri poslova: Predstavnici prodaje, stručnjaci za korisničku podršku, marketinški stručnjaci.

Softver za grafički dizajn (npr. Adobe Creative Cloud – Photoshop, Illustrator, InDesign). Ovi alati se koriste za kreiranje vizuelnog sadržaja kao što su grafike, ilustracije, izgledi, dizajn proizvoda, sadržaj društvenih medija itd.

Primeri poslova: grafički dizajneri, marketinški stručnjaci, kreatori sadržaja.

Alati za analizu i vizuelizaciju podataka (npr. Excel, Tableau, Power BI). Neophodan za analizu i predstavljanje podataka za donošenje poslovnih odluka na osnovu informacija.

Primeri poslova: analitičar podataka, poslovni analitičar, finansijski analitičar.

Programski jezici (npr. Python, Java, JavaScript). Od suštinskog značaja za razvoj softvera, poznavanje programskih jezika je od velike pomoći pri radu sa različitim aplikacijama i operativnim sistemima, obavljanju tehničkog pisanje i automatizaciji zadataka.

Primeri poslova: programeri softvera, veb programeri, naučnici podataka.

CAD softver (npr. AutoCAD, SolidWorks). Važno za projektovanje i izradu nacrta u oblastima kao što su inženjering i arhitektura.

Primeri poslova: Inženjeri, arhitekte, dizajneri proizvoda.

Softver za uređivanje videa (npr. Adobe Premiere Pro, Final Cut Pro). Takvi alati se koriste za uređivanje i proizvodnju video sadržaja.

Primeri poslova: Video montažeri, kreatori sadržaja, filmski stvaraoci.

Softver za statističku analizu (npr. R, SAS, SPSS). Oni su neophodni za sprovođenje naprednih statističkih analiza.

Primeri poslova: Statističari, naučnici podataka, istraživači analitičari.

Softver za korisničku podršku (npr. Zendesk, Freshdesk). Koristi se za upravljanje i praćenje upita kupaca i tiketa za podršku.

Primeri poslova: Predstavnici korisničke podrške, agenti službe za pomoć.

3D Modeling and Animation Software (e.g., Autodesk Maya, Blender). Ove aplikacije se koriste za kreiranje 3D modela i animacija.

Primeri poslova: 3D umetnici, animatori, programeri igara.

Alati za digitalni marketing (npr. Google analitika, SEMrush, Hootsuite). Takve aplikacije su neophodne za analizu saobraćaja na veb lokaciji, upravljanje društvenim medijima i sprovođenje digitalnih marketinških kampanja.

Primeri poslova: Digitalni trgovci, menadžeri društvenih medija, SEO stručnjaci.

Generativni AI alati (npr. ChatGPT, Scribe, Jasper). Dolaze u centar pažnje u 2024. godini i i dalje se brzo razvijaju. Ovi alati za generisanje teksta koje pokreće veštačka inteligencija mogu pomoći profesionalcima u različitim kreativnim oblastima da optimizuju kvalitet i efikasnost rada. Neke kancelarijske aplikacije, poput ONLYOFFICE Docs, omogućavaju vam da koristite generativne AI alate direktno u interfejsu.

Primeri poslova: pisci, kreatori sadržaja, dizajneri, menadžeri prodaje.

8 komunikacijskih veština koje povećavaju vašu platu

Efikasne veštine komunikacije ostaju ključne u različitim profesijama, olakšavajući saradnju, razumevanje i uspešne rezultate. U 2024. godini, sledeće veštine komunikacije su neophodne za gotovo svaki rezime, bez obzira na vašu oblast:

1. Verbalna komunikacija

Jasna verbalna komunikacija je od vitalnog značaja za direktno prenošenje informacija, instrukcija i ideja.
Od suštinskog značaja za profesije: Predstavnici prodaje, nastavnici, agenti korisničkog servisa.

Primer: Predstavnici prodaje moraju jasno objasniti karakteristike proizvoda i prednosti potencijalnim klijentima, odgovarajući na pitanja i primedbe.

2. Aktivno slušanje

Aktivno slušanje i razumevanje drugih podstiče razumevanje i efikasno rešavanje problema.

Od suštinskog značaja za profesije: Terapeuti, konsultanti, rukovodioci projekata.

Primer: Konsultanti moraju pažljivo slušati potrebe i brige klijenata pre nego što ponude prilagođena rešenja.

3. Profesionalna pisana komunikacija

Jasna i koncizna pisana komunikacija je od suštinskog značaja za dokumentaciju, izveštaje i e-poštu.

Od suštinskog značaja za profesije: Pisci sadržaja, istraživači, kancelarijski administratori.

Primer: Pisci sadržaja moraju izraditi zanimljive i informativne članke dok se pridržavaju smernica i rokova.

4. Čista neverbalna komunikacija

Neverbalni znakovi, kao što su govor tela i izrazi lica, prenose emocije i dodaju dubinu interakcijama.

Od suštinskog značaja za profesije: Predavači, glumci, pregovarači.

Primer: Pregovarači moraju tumačiti i koristiti neverbalne znakove tokom pregovora kako bi procenili stav druge strane.

5. Dobro razvijena empatija i emocionalna inteligencija

Razumevanje i upravljanje emocijama podstiče odnos i efikasno rešavanje sukoba.

Od suštinskog značaja za profesije: Zdravstveni radnici, menadžeri ljudskih resursa, socijalni radnici.

Primer: Zdravstveni radnici moraju pokazati empatiju i emocionalnu inteligenciju dok pružaju negu i podršku pacijentima.

6. Znanje u međukulturalnoj komunikaciji

U sve više globalizovanom svetu, razumevanje različitih kulturnih normi poboljšava komunikaciju i sprečava nesporazume.

Od suštinskog značaja za profesije: Međunarodni poslovni profesionalci, diplomate, prevodioci.

Primer: Diplomate moraju da upravljaju kulturnim razlikama dok pregovaraju o međunarodnim sporazumima.

7. Digitalna komunikacija

Poznavanje digitalnih alata, etikete e-pošte i virtuelne komunikacije je od suštinskog značaja zbog porasta rada na daljinu.

Od suštinskog značaja za profesije: Udaljeni radnici, digitalni trgovci, online edukatori.

Primer: Digitalni prodavci moraju da kreiraju zanimljiv sadržaj na mreži i da odgovaraju na interakcije društvenih medija.

8. Prezentacijske veštine

Efikasne prezentacije uključuju strukturiranje sadržaja, angažovanje vizuelnih efekata i sigurnu isporuku.

Od suštinskog značaja za profesije: Edukatori, prodavci, javni govornici.

Primer: Nastavnici moraju da angažuju učenike kroz dobro strukturirane časove i interaktivne prezentacije.

Kada ističete komunikacijske veštine u svom rezimeu, ne zaboravite da navedete konkretne primere kako ste primenili ove veštine u svojim prethodnim ulogama kako biste pokazali svoju efikasnost i relevantnost potencijalnim poslodavcima.

Veštine za rezime koje su popularne u 2024. godini

Sa razvojem tehnologije i promenom poslovne etike, određeni trendovi preuzimaju oblast obuke mekih veština i sve više definišu vrednost zaposlenog u modernoj kompaniji. Evo nekoliko primera:

  • Virtuelna komunikacija, poznavanje video konferencija, alati za onlajn saradnju i komunikacija na daljinu putem aplikacija kao sto je Zoom, ONLYOFFICE Docs, i Slack su od suštinskog značaja s obzirom na sveprisutnu upotrebu fleksibilnih i udaljenih radnih pristupa.
  • Inkluzivnost: Obraćanje raznovrsnoj publici i obezbeđivanje da su poruke dostupne svima su obavezni za kreatore sadržaja, javne ličnosti i zaposlene u velikim međunarodnim timovima.
  • Vizuelna komunikacija: Profesionalno korišćenje infografika, video materijala i vizuelnih pomagala za unapređenje angažovanja prilikom komunikacije sa javnošću pomaže vam da ostanete u toku sa modernim obrascima percepcije informacija.
  • Prilagodljivost: U globalizovanom poslovnom svetu, treba biti sposoban brzo prilagoditi stilove komunikacije i saradnje kako bi odgovarali različitim platformama i kontekstima.
  • Autentičnost: Iskrena i istinita komunikacija se ceni kako bi se izgradilo poverenje i kredibilitet kada se svi suočavaju sa velikim količinama informacija.

Kako navesti svoje veštine u rezimeu

Važno je organizovati listu veština u vašem rezimeu na razumljiv i logičan način, kako biste pomogli vašem potencijalnom poslodavcu da stekne pravu sliku o vama kao kandidatu.

Pre svega, počnite sa grupisanjem veština u kategorije tvrdih i mekih veština kako biste izgradili dva odgovarajuća dela vašeg rezimea: jedan prikazuje vaše znanje i iskustvo, a drugi opisuje vaš učinak.

Drugo, popunite ove kategorije sa sposobnostima relevantnim za željenu radnu poziciju. Na primer, posao nastavnika verovatno neće zahtevati vaše iskustvo u Photoshopu, dok će u upravljanju društvenim medijima to biti vaša velika prednost. Sposobnost upravljanja dronovima neće biti važna za prosečnog softverskog inženjera, ali će povećati vaše šanse u stvaranju video sadržaja.

Stručnjaci za regrutaciju preporučuju kreiranje zasebnih biografija sa sopstvenim setovima veština za pojedinačne prijave za posao ili male grupe takvih, kako bi vaš rezime uvek ostao na mestu i povećao vam šanse da budete pozvani na intervju.

Najzad, zapamtite da ono što osoba prvo vidi verovatno će ostaviti trajan utisak. Pri sastavljanju liste veština, stavite najvažnije i relevantne stavke na vrh, a specifične veštine na dno.

Izgradite savršen rezime sa ONLYOFFICE-om

Istražite ONLYOFFICE Form Library i pronadjite više šablona rezimea koje možete popuniti na licu mesta ili preuzeti na svoj računar bez registracije ili autorskih naknada. Stvorili smo tačne i relevantne dizajne koji osiguravaju da ne propustite nijedan važan deo i ostavite pravi utisak na svog budućeg poslodavca.

NAPRAVI CV

Želite da uradite više? U ONLYOFFICE Docs, možete modifikovati i kreirati sopstvene šablone za bilo koji lični ili radni dokument, izvoziti ih u DOCX ili PDF i pozvati kolege da sarađuju sa vama.

Top skills to put on your resume in 2023

Create your free ONLYOFFICE account

View, edit and collaborate on docs, sheets, slides, forms, and PDF files online.