Kolektivno uređivanje PDF-ova u ONLYOFFICE-u 101: Sve što treba da znate

25 October 2024By Natalija Blagojevic

Objavljivanjem ONLYOFFICE Docs 8.2 stigla su mnoga korisna unapređenja, a jedno od najuzbudljivijih je mogućnost da zajednički uređujete PDF datoteke u realnom vremenu sa drugima. U ovom vodiču ćete pronaći odgovore na najpopularnija pitanja o ovoj funkciji i saznati kako da efikasno uređujete PDF-ove sa prijateljima, kolegama ili članovima tima koristeći ONLYOFFICE PDF Editor.

Collaborative PDF editing in ONLYOFFICE 101: all you need to know

Zašto PDF datoteke otvaram u režimu za komentarisanje?

U prethodnim verzijama, ONLYOFFICE PDF Editor PDF-ovi su se automatski otvarali u režimu za pregled, čime se sprečavalo slučajno uređivanje. Od verzije 8.2, PDF-ovi se podrazumevano otvaraju u režimu za komentarisanje, što omogućava isticanje teksta, crtanje i ostavljanje komentara bez menjanja sadržaja datoteke.

U ovom režimu ne možete uređivati postojeći tekst, dodavati nove tekstualne okvire ili umetati objekte. Sve što možete da radite jeste da označavate tekst, crtate i ostavljate komentare.

Collaborative PDF editing in ONLYOFFICE 101: all you need to know

Kako preći na režim uređivanja?

Ako želite da uređujete PDF dokument, možete napustiti režim za komentarisanje i prebaciti se u režim za uređivanje na dva načina:

  • Kliknite dugme Edit PDF dostupno na karticama Home, Comment, View i Plugins;
  • Izaberite Editing mode pomoću prekidača u gornjem desnom uglu pored vašeg avatara.

Bilo koja opcija će vam omogućiti pristup svim alatkama za uređivanje PDF-a koje nudi ONLYOFFICE PDF Editor.

Collaborative PDF editing in ONLYOFFICE 101: all you need to know

Zašto moji koautori ne vide moje izmene u realnom vremenu?

Ako ste već zajedno uređivali tekstualne dokumente, tabele i prezentacije koristeći ONLYOFFICE Docs, verovatno znate da je podrazumevani režim za takve datoteke *Fast co-editing*, koji omogućava da vidite sve izmene u realnom vremenu dok vaši saradnici unose promene.

Kod PDF dokumenata, proces saradnje je drugačiji, jer je podrazumevani ko-editing režim Strict. Glavne prednosti ovog režima su:

  • Možete raditi sa kolegama na istom PDF dokumentu u isto vreme, ali ostati fokusirani samo na deo koji vi uređujete;
  • Ako zajedno uređujete PDF sa više stranica, možete raditi na prvoj stranici dok neko drugi istovremeno radi na poslednjoj. Na ovaj način, proces uređivanja je praktičniji jer vas izmene drugih saradnika ne ometaju.

Pročitajte ovaj vodič u našem Help Center-u da biste saznali više o režimima Fast and Strict u ONLYOFFICE Docs-u.

Kako da učinim svoje izmene vidljivim drugim saradnicima2?

Kod zajedničkog uređivanja PDF-a u režimu Strict, vaše izmene nisu vidljive nikome osim vama. Da biste sačuvali svoje izmene i učinili ih vidljivim ostalim članovima, potrebno je da kliknete dugme Save u gornjem levom uglu pored ONLYOFFICE loga.

Imajte na umu da, kada sačuvate izmene, drugi koautori će ih videti i moći da ih menjaju.

Collaborative PDF editing in ONLYOFFICE 101: all you need to know

Kako da aktiviram Fast režim?

Ako želite da vidite svaku pojedinačnu izmenu u realnom vremenu, možete aktivirati Fast režim u ONLYOFFICE PDF Editor-u. To možete učiniti u Advanced settings na kartici File. Pronađite Collaboration sekciju i označite Fast opciju. Videćete da će opcija Autosave iznad automatski biti označena. Ova opcija omogućava automatsko čuvanje svih izmena bez potrebe da pritisnete bilo koje dugme. Ne zaboravite da kliknete Apply.

Sada sa uključenim Fast režimom, možete lako pratiti sve izmene koje se prave u dokumentu u realnom vremenu.

Collaborative PDF editing in ONLYOFFICE 101: all you need to know

Kako da saznam ko još uređuje isti PDF fajl?

Kada uređujete datoteku u velikom timu, ponekad je izuzetno važno znati tačno ko je trenutno uređuje. U ONLYOFFICE PDF Editor-u lako možete saznati ko radi na datoteci zajedno sa vama i vizuelno prepoznati druge koautore prema njihovim avatarima. Sve što treba da uradite jeste da kliknete na dugme za avatar u gornjem desnom uglu.

Collaborative PDF editing in ONLYOFFICE 101: all you need to know

Da li je moguće zajedničko uređivanje PDF-ova u ONLYOFFICE Desktop Editors-u?

Da, moguće je. Iako je ONLYOFFICE Desktop Editors prvenstveno dizajniran za lokalno uređivanje dokumenata na Windows, Linux i macOS operativnim sistemima, podržava saradnju u realnom vremenu kada je povezan sa kompatibilnim cloud servisimaONLYOFFICE DocSpace, kDrive, Liferay, Moodle, Nextcloud, ownCloud ili Seafile.

Možete se povezati sa svojom platformom preko Connect to cloud sekcije u desktop aplikaciji. Na primer, ovo je detaljan vodič o tome kako se ovo može postići sa ONLYOFFICE DocSpace nalogom.

Collaborative PDF editing in ONLYOFFICE 101: all you need to know

Kada ste povezani sa cloud-om, desktop aplikacija ONLYOFFICE vam omogućava da uređujete PDF datoteke i druge kancelarijske datoteke u realnom vremenu.

Kako započeti sa zajedničkim uređivanjem PDF-ova u ONLYOFFICE-u?

Potrebna vam je najnovija verzija softverskog paketa, verzija 8.2. Možete instalirati ONLYOFFICE Docs na svom serveru i integrisati ga sa više od 40 poslovnih platformi koristeći već gotove konektore omogućavajući zajedničko uređivanje PDF-ova odmah, uključujući Nextcloud i ownCloud zahvaljujući nedavnim ažuriranjima aplikacija za integraciju. Takođe, možete besplatno uređivati PDF-ove u cloudu sa ONLYOFFICE DocSpace nalogom.

ISPROBAJTE NA LOKALNOM SERVERU     POČNITE ONLINE

Razvojni programeri koji žele omogućiti zajedničko uređivanje PDF-ova u svojim softverskim aplikacijama mogu integrisati najnoviju verziju paketa sa ONLYOFFICE Docs Developer Edition. Više informacija

ONLYOFFICE Docs v8.2: šta je još novo?

Pročitajte ovaj članak ili pogledajte webinar da biste saznali više o verziji 8.2 i njenim karakteristikama:

Create your free ONLYOFFICE account

View, edit and collaborate on docs, sheets, slides, forms, and PDF files online.