5 sigurnih alternativa otvorenog koda za Monday.com

16 October 2024By Marko Todorovic

Danas postoji niz otvorenih rešenja koja mogu postati posebno podobna alternativa za Monday u pogledu funkcionalnosti, cene i bezbednosti, a nude čak više od toga. Evo pet projekata otvorenog koda koje vredi razmotriti na osnovu modela implementacije i funkcionalnosti.

5 secure, open-source alternatives to Monday.com

Potpuno kancelarijsko rešenje na licu mesta i u oblaku: ONLYOFFICE Workspace

ONLYOFFICE Workspace je kompletna kancelarija koji nudi saradnički online paket ONLYOFFICE Docs i niz produktivnih aplikacija koje uključuju sistem za upravljanje dokumentima, projekte, CRM, poštu, kalendare, čet i korporativnu društvenu mrežu. To je spremna kancelarija koja kombinuje sve osnovne alate i može se proširiti sa eksternim uslugama (digitalni potpisi, VoIP, skladišta trećih strana, jedinstvena prijava itd.) i može se koristiti u oblaku ili instalirati na vašem serveru.

Modul za upravljanje projektima i zadacima u ONLYOFFICE omogućava kreiranje timskih projekata sa prekretnicama, zadacima i podzadacima, praćenje produktivnosti, evidentiranje vremena, izradu Gantovih dijagrama i kreiranje različitih vrsta izveštaja. Sarađuje sa DMS-om i omogućava brz pristup pregledanju, uređivanju i saradnji na projektima.

Aplikacija za mobilne projekte sadrži sve osnovne funkcije upravljanja projektima za brzi pristup u pokretu, postajući izvodljiva alternativa Monday aplikaciji.

ONLYOFFICE Docs je paket zasnovan na MS formatu za rad sa dokumentima, tabelama i prezentacijama samostalno ili u saradnji – sa komentarima, pregledom, online četom, istorijom verzija i upoređivanjem dokumenata.

5 secure, open-source alternatives to Monday.com
Izvor: ONLYOFFICE

Rešenje ima višestruke sigurnosne funkcije, uključujući alate za kontrolu pristupa i nadzor, enkripciju diska i datoteka, funkcionalnost za rezervno kopiranje i druge. Hostovanje ONLYOFFICE Workspace-a na lokalnom nivou omogućava vam potpunu kontrolu nad vašim podacima tako što ih zadržavate potpuno unutar vašeg fizičkog perimetra.

Napravljen za sve veličine poslovanja, ONLYOFFICE se može koristiti besplatno ako imate relativno manji tim, ili možete pružiti dodatne funkcionalnosti i profesionalnu podršku za hiljade korisnika u preduzeću.

Napravite svoju alternativu za Monday: Nextcloud i ownCloud

Nextcloud

Nextcloud je uspešan projekat otvorenog koda koji obuhvata samohostovane kancelarijske aplikacije za deljenje datoteka i saradnju u kombinaciji sa različitim besplatnim alatima za uređivanje dokumenata, e-poštu, kalendare, upravljanje projektima i još mnogo toga. Među svojim rivalima, Nextcloud se izdvaja u svojim mogućnostima za komunikaciju, nudeći sopstvene alate za online čet i videokonferencije.

5 secure, open-source alternatives to Monday.com
Izvor: Nextcloud

Moguće je proširiti Nextcloud sa aplikacijama kao što su Tasks, Cospend, Calendar, Notes, Polls i drugi dodaci kako bi se sastavila celovita open-source alternativa za Monday.com.

Što se tiče kancelarijskog paketa, ovde možete birati između integracije sa ONLYOFFICE i Collabora, pri čemu prvi podržava MS formate, a drugi se oslanja na ODF.

Za one koji traže manje rutine u prilagođavanju Nextcloud-a, postoji rešenje nazvano Nextcloud Hub koje dolazi sa unapred instaliranim osnovnim kancelarijskim aplikacijama.

Nextcloud je pouzdana opcija za korisnike koji se brinu o bezbednosti, jer pruža različite funkcije za zaštitu podataka, uključujući end-to-end enkripciju. Takođe, Nextcloud već godinama sprovodi aktivni program za otkrivanje ranjivosti putem bug bounty programa, što pokazuje napor projekta ka stalnom unapređenju sigurnosti.

Rešenje je dostupno iz desktop aplikacije koja podržava sve popularne operativne sisteme, kao i mobilne aplikacije za Android i iOS uređaje.

Nextcloud je potpuno besplatno rešenje, koje nudi pro tarife za one kojima je potrebna tehnička podrška od Nextcloud tima i druge privilegije.

ownCloud

ownCloud je donekle sličan Nextcloud-u. To je usluga za deljenje i upravljanje datotekama otvorenog koda koja se može proširiti sa svim vrstama aplikacija dostupnih na ownCloud tržištu, uključujući online kancelariju (ONLYOFFICE, Collabora i Office Online), kalendare, tokove posla, poštu, mape, multimedijalne plejere i još mnogo toga.

5 secure, open-source alternatives to Monday.com
Izvor: ownCloud

ownCloud zadaci omogućavaju upravljanje, deljenje i praćenje obaveza unutar tima, sinhronizaciju putem CalDAV-a, postavljanje podsetnika i izvoz podataka o zadacima.

Posebne prednosti ownCloud-a leže u dostupnosti: ne samo da ga možete hostovati na svojoj infrastrukturi, već možete koristiti i ownCloud Online za rad u oblaku bez instalacije. ownCloud je takođe veoma dobro lokalizovan i dostupan na preko 100 jezika.

Možete pristupiti ownCloud-u i sinhronizovati datoteke sa desktop i mobilnih aplikacija koje takođe nude online uređivanje i saradnju na datotekama.

ownCloud sa Community tarifom može postati besplatna alternativa za Monday.com, ali ako vam je potrebna profesionalna pomoć i funkcionalnosti za preduzeća, morate razmotriti Standardni ili Enterprise paket.

Postoji detaljan članak za poredjenje koji pruža CiviHosting, a koji upoređuje funkcionalnosti i pozadinu Nextcloud-a i ownCloud-a za one koji žele dublji uvid.

Komunikacija-prva alternativa za Monday: Kopano

Kopano One je platforma za poslovnu saradnju koja stavlja komunikacione alate na prvo mesto: nudi pouzdanu funkcionalnost elektronske pošte i visokokvalitetne mogućnosti audio/video konferencija.

5 secure, open-source alternatives to Monday.com
Izvor: Kopano

Ima sistem za upravljanje dokumentima za čuvanje i deljenje fajlova, uključujući LibreOffice uređivače za obradu i saradnju na dokumentima. Paket je posebno snažan u oblasti tabela, i ima neprikosnovenu podršku za ODF fajlove prilikom rada sa svim ostalim popularnim formatima.

Kopano Tasks blisko sarađuje sa Kalendarom i Poštom kako bi pratio zadatke, komunikaciju i događaje. Možete dodeljivati i upravljati zadacima, primati obaveštenja i organizovati svoje ideje i planove.

Kopano One je plaćeni softver počev od 15 dolara po korisniku/godini i nudi planove od Osnovnog do Poslovnog sa različitim funkcionalnostima koje se mogu smatrati alternativom za Monday.com. Kopano Meet, koji je samostalan softver za video konferencije, može se besplatno koristiti za pojedinačne konferencije, kao i u okviru Starter i Enterprise paketa za poslovna rešenja.

Sve šifrovano: CryptPad

CryptPad je prilično običan u pogledu aplikacija koje uključuje: online uređivači za tekst, tabele (bazirane na ONLYOFFICE), prezentacije, upravljanje dokumentima, ankete, kanban alat za upravljanje radnim tokom, uređivanje koda, ToDo i bela tabla. Međutim, njegova glavna prednost je krajnja sigurnost podataka koja se postiže end-to-end enkripcijom fajlova sa enkripcijom i dekripcijom na strani klijenta.

5 secure, open-source alternatives to Monday.com
Izvor: CryptPad

CryptPad se može koristiti besplatno i sa i bez registracije (sa ograničenim vremenom skladištenja i pristupom CryptDrive-u), ili kao plaćeno rešenje za one koji žele da podrže projekat u zamenu za brzu i privatnu tehničku podršku i više skladištenja podataka.

Koja od Monday.com alternativa je najbolja za vas?

Kada tražite alternativu otvorenog koda za Monday.com, ima mnogo aplikacija koje možete izabrati. Izbor zavisi da li tražite besplatno rešenje ili ste spremni da platite dodatne funkcionalnosti i podršku, da li želite da se brinete o tome na svom serveru ili vam je potreban brz pristup preko oblaka. Softver otvorenog koda nije samo raznovrstan u opcijama, već može biti i izazovan korak koji će proširiti vaše produktivne granice uz malo istraživanja.

Create your free ONLYOFFICE account

View, edit and collaborate on docs, sheets, slides, forms, and PDF files online.