Top 3 open-source alternative za PowerPoint

30 August 2024By Marija

Softver za prezentacije PowerPoint je vlasnički, zbog čega nije toliko transparentan i manje je isplativ od nekih konkurenata. Otkrijte najbolje open-source alternative za PowerPoint u ovom članku.

Top 3 open-source alternatives to PowerPoint

ONLYOFFICE Desktop Editors

ONLYOFFICE uređivač prezentacija za desktop je besplatna PowerPoint alternativa za Windows, Linux i Mac. Aplikacija je open-source, a njen izvorni kod možete pronaći na GitHub-u.

Uz postojeće funkcionalnosti ONLYOFFICE Desktop Editora, možete praviti kreativne slajdove i dodavati tekst, objekte, tabele, šablone pozadina itd. Vaše prezentacije mogu postati još interaktivnije pomoću tranzicija i prilagodljivih animacija. Interfejs izgleda isto kao u PowerPoint-u, pa neće biti potrebno mnogo vremena da se prilagodite novoj aplikaciji.

Dodaci proširuju osnovne funkcionalnosti ONLYOFFICE uređivača prezentacija. Na primer, možete umetati video zapise ili prevoditi tekst u prezentacijama koristeći Google ili DeepL vrlo brzo.

Osnovni formati ONLYOFFICE prezentacija su PPTX i PPT, ali ODP i PPSX su takođe podržani. Takođe, svaki slajd možete sačuvati kao PNG ili JPG sliku i koristiti slike u drugoj vrsti sadržaj.

ONLYOFFICE uređivač prezentacija ima poseban režim Pregleda za Prezentera, gde možete dodavati beleške kako biste istakli važne delove svog govora i udobno se kretali između slajdova.

Otkrijte svoju kreativnost sa najboljom open-source alternativom za PowerPoint za Windows, Linux i Mac — ONLYOFFICE. Opcije za instalaciju uključuju Snap, Flatpak i AppImage. Takođe, ONLYOFFICE Desktop Editors su unapred instalirani na mnogim Linux distribucijama.

PREUZMITE

ONLYOFFICE takođe pruža kolaborativni open-source office paket za samohostovanje sa tekstualnim dokumentima, proračunskim tabelama, prezentacijama i formularima za popunjavanje.

LibreOffice Impress

LibreOffice je još jedna open-source alternativa za PowerPoint, koja omogućava kreiranje, uređivanje i čuvanje prezentacija u ODP (OpenDocument) formatu.

Top 3 open-source alternatives to PowerPoint
Izvor slike: LibreOffice

Interfejs u LibreOffice-u je samo delimično sličan onome što vidite u Microsoft PowerPoint-u. Trebaće vam vremena da se naviknete na raspored elemenata na ekranu, ali oni su zaista postavljeni logično.

Što se tiče funkcija za prezentacije, možete crtati i dodavati objekte, kao što su dijagrami, kreirati 2D i 3D slike iz teksta pomoću alata Fontworks, kao i koristiti animacije i tranzicije da bi se objekti i slajdovi pomerali.

LibreOffice takođe nudi galeriju šablona za prezentacije ako niste sigurni odakle da počnete.

Calligra Stage

Razvijen od strane KDE, Calligra Stage je moćna i besplatna open-source alternativa za PowerPoint. Omogućava rad sa raznim objektima, kao što su tekst, grafikoni, slike, grafici.

Top 3 open-source alternatives to PowerPoint
Izvor slike: Calligra

Calligra Stage takođe koristi ODP (OpenDocument) format kao primarni. To znači da će vaše prezentacije biti prikazane bez izobličenja u drugim aplikacijama koje rade sa ovom ekstenzijom, ali i u OOXML-baziranim paketima, kao što su ONLYOFFICE Docs i Microsoft 365.

Ova open-source aplikacija za prezentacije napravljena je od strane programera iz mnogih zemalja i uključuje sve potrebne funkcije: rasporede, pregled slajdova za prezentera, više glavnih slajdova u jednoj prezentaciji, tranzicije i beleške.

Create your free ONLYOFFICE account

View, edit and collaborate on docs, sheets, slides, forms, and PDF files online.