5 najboljih Word alternativa

27 August 2024By Marija

Microsoft Office Word je najmoćniji i najpopularniji alat za uređivanje tekstualnih dokumenata. Međutim, ako ne želite da kupite pretplatu, potražite alternative za Word. Srećom, danas neka rešenja mogu poslužiti kao kompletna Word alternativa u smislu funkcionalnosti, sigurnosti i cene.

5 best Word alternatives

ONLYOFFICE

5 best Word alternatives

ONLYOFFICE document editor omogućava vam da upravljate fontovima i stilovima, formatirate tekst, podešavate razmak između redova i pasusa, umetate zaglavlja i podnožja i prilagođavate izgled stranice da biste pripremili dokumente za objavljivanje. Možete takođe kreirati informativne tekstove sa slikama, prilagodljivim grafikonima, automatskim oblicima i tabelama, umetničkim tekstom, SmartArt graficima, jednačinama, ukrasnim početnim slovom i još mnogo toga. Urednici predlažu ručne crteže olovkom ili markerom.

Podržava sve popularne formate: DOC, DOCX, ODT, TXT, HTML, itd. PDF i XPS mogu se konvertovati u DOCX za dalje uređivanje. Štaviše, dokumenti mogu biti sačuvani u PDF, EPUB, JPG i PNG formatima.

Funkcionalnost se može proširiti uslugama trećih strana putem dodataka. Tako možete prevoditi i uređivati tekstove pomoću Google prevodioca, DeepL-a i LanguageTool-a, praviti složene dijagrame pomoću Draw.io, generisati bibliografiju pomoću Zotero-a ili Mendeley-a i diktirati tekstove glasom pomoću govornog unosa. Rad sa tekstom postaje lakši uz pomoć ChatGPT dodatka koji vam pomaže da generišete tekst, ubacite slike i analizirate reči i fraze.

ONLYOFFICE je dostupan kao desktop aplikacija za Windows, macOS i Linux ili u oblaku sa prostorom za skladištenje datoteka i funkcijama za saradnju:

PREUZMI DESKTOP APLIKACIJE                 ISPROBAJ U OBLAKU

ONLYOFFICE takođe uključuje uređivače proračunskih tabela, prezentacija i popunjujućih obrazaca, što ga čini ne samo alternativom za Word, već i za ceo Microsoft Office paket.

Pogledajte naš video da saznate zašto treba da pređete sa MS Office na ONLYOFFICE:

Google Docs

5 best Word alternatives
Izvor: Lifewire

Google Docs je jednostavna alternativa za Word za kreiranje i zajedničko uređivanje dokumenata onlajn. Potpuno je besplatan i pruža korisnicima osnovne funkcije za uređivanje teksta. Google Docs ima širok spektar dodataka koji dopunjuju funkcionalnost uređivača.

Ako više volite da radite onlajn, Google Docs je pravi izbor za vas. Automatski čuva datoteke na skladištu i možete im pristupiti sa bilo kog uređaja. Takođe možete raditi na dokumentu zajedno ili dozvoliti drugima da ga samo pregledaju bez mogućnosti da ga uređuju.

Međutim, Google koristi svoje formate datoteka koji nisu 100% kompatibilni sa OOXML-om. To jest, prilikom otvaranja dokumenta kreiranog u drugom programu, može doći do nekih izobličenja.

LibreOffice Writer

5 best Word alternatives
Izvor: LibreOffice

LibreOffice Writer je besplatan proizvod otvorenog izvora koji obezbeđuje obradu teksta i može se smatrati dobrom alternativom za Word.

Podržava .doc i .docx formate datoteka i ima sve alate koji su korisniku naviklom na Microsoft Word potrebni za obradu teksta. Nudi proveru pravopisa i gramatike, mogućnost izvoza u PDF i EPUB formate, funkcije automatskog ispravljanja i automatskog dovršavanja i mnoge šablone dokumenata.

LibreOffice je dostupan u desktop uređivačima za Windows, Linux, i macOS, ali ne pruža onlajn uređivač.

Pored uređivača teksta, LibreOffice nudi i alate: Calc, Impress, Draw, Base, Math, i Charts.

Zoho Writer

5 best Word alternatives
Izvor: Zoho

Zoho Writer takođe može biti onlajn alternativa za Word. Ima jasan interfejs, kontrolisan menijem kartica u Word stilu.

Dozvoljava vam da uvozite i izvozite dokumente sačuvane u .docx formatu, i saradnja na dokumentima i praćenje promena će olakšati rad na dokumentu u timu. Zoho automatski čuva dokumente dok kucate, tako da ne morate da brinete o gubitku podataka ako izgubite konekciju.

Zoho Writer ima sve standardne funkcije formatiranja teksta i kreiranja dokumenata. Možete dodati slike, tabele, simbole, oblike, linkove i YouTube video zapise u svoj tekst.

Zoho Writer može da izvozi dokumente u DOCX, ODF, PDF, Latex, RTF, TXT, pa čak i HTML formate tako da možete da radite na Word dokumentima.

WPS Office Writer

5 best Word alternatives
Izvor: WPS Office

Deo WPS Office-a, WPS Writer je besplatna alternativa za Word. Tekstualni uređivač izgleda i radi skoro kao Microsoft Word. Podržava popularne formate datoteka kao što su DOCX, DOC i drugi.

Možete raditi sa tekstom menjajući boje teksta, dodajući grafikone i dijagrame, i uvozeći slike i video klipove prema vašim željama. Dokument se takođe može deliti sa timom za komentarisanje i uređivanje u stvarnom vremenu. Konačni dokument se može sačuvati u različitim formatima, na primer, DOCX, DOC ili PDF.

Programeri su takođe dodali biblioteku šablona koja vam omogućava da kreirate različite vrste dokumenata.

Create your free ONLYOFFICE account

View, edit and collaborate on docs, sheets, slides, forms, and PDF files online.