6 best Excel alternatives in 2023

27 August 2024By Marija

Microsoft Excel je lider na tržištu. Međutim, plaćena licenca primorava korisnike da traže alternative. Danas smo sastavili listu najboljih Excel alternativa sa dobrom funkcionalnošću, za različite uređaje, po različitim cenama ili besplatno.

6 best Excel alternatives in 2023

Evo nekih primera desktop Excel alternativa

Microsoft Office Paket, uključujući Excel, je desktop aplikacija koja je instalirana na vaš računar. Stoga, ako želite apsolutnu alternativu Ekcel-u, možete se odlučiti za slična rešenja. Desktop aplikacije će vam dozvoliti da radite sa proračunskim tabelama čak i ako nemate pristup internetu. Datoteke će biti bezbedno uskladištene na vašem hard disku.

Evo nekih primera desktop Excel alternativa.

1. ONLYOFFICE Desktop Editors

ONLYOFFICE spreadsheet editor je besplatna Excel alternativa za Windows, Linux i macOS. Softver je potpuno transparentan, njegov izvorni kod je dostupan svima za istraživanje na GitHub-u.

ONLYOFFICE spreadsheet editor podržava Microsoft formate, dozvoljavajući vam da kreirate i uređujete XLSX datoteke bez ikakvih problema sa kompatibilnošću. Takođe otvara XLS, ODS i CSV datoteke i čuva proračunske tabele u PDF, PNG i JPG formatima.

Poseduje veliki broj funkcija i formula za brze, precizne proračune. Uređivač je takođe opremljen širokim spektrom alata za analizu podataka: pivot tabele, uslovno formatiranje, makroi i još mnogo toga. Štaviše, možete kreirati padajuće liste i koristiti validaciju podataka.

ONLYOFFICE vam omogućava da zaštitite bilo koji radni list ili definišete nivo zaštite: knjigu, poseban list, raspon ćelija ili formule. Takođe možete sakriti formule kako biste ih zadržali privatnim ili zaključati ćelije, oblike i tekst.

Funkcije uređivanja proračunskih tabela su poboljšane dodatnim alatima. Dobijte brz prevod bilo kog teksta u datoteci i uredite vizuelne slike pomoću Foto uređivača. AI asistent ChatGPT dodatka pomoći će vam u obavljanju zadataka vezanih za analizu i generisanje tekstova, pronalaženje informacija i kreiranje koda u prozoru uređivača.

Isprobajte funkcije uređivača sami preuzimanjem aplikacije za Windows, Linux ili macOS odmah:

PREUZMI

2. LibreOffice

LibreOffice Calc je aplikacija otvorenog izvora za uređivanje proračunskih tabela i pouzdana alternativa Excel-u.

6 best Excel alternatives in 2023
Izvor slike: LibreOffice

Calc koristi sopstveni ODS format za proračunske tabele i otvara i čuva datoteke u XLSX formatu. Za gotove proračunske tabele, korisnik može izabrati PDF format za čuvanje.

Ima napredne matematičke i statističke funkcije koje vam omogućavaju da kreirate formule i izvodite složene proračune sa podacima, na primer, pivot tabele. LibreOffice ima širok spektar tipova podataka, makroa, skripti i još mnogo toga.

Možete pokretati jednostavne skripte, stvarajući automatizovane “šta ako” procese, što je korisno za filtriranje stvari poput nivoa prioriteta prodaje.

LibreOffice Calc je besplatan i dolazi u paketu sa uređivačima za tekstualne dokumente i prezentacije. Dostupan je za Windows, macOS i Linux.

3. Apple iWork

Za korisnike Mac uređaja, Numbers by Apple može biti odlična besplatna alternativa Excel-u. Ima Apple-ov dizajn i korisnički prijatan interfejs.

6 best Excel alternatives in 2023
Izvor slike: AppleInsider

Numbers podržava sopstveni izvorni format. Ako vaše kolege koriste druge kancelarijske pakete, možete da izvezete datoteku u XLSX format da biste je učinili dostupnom svima.

Numbers ima mnoge iste funkcije kao i Excel, uključujući grafikone i formule. Numbers za Mac dolazi sa unapred instaliranim šablonima i podržava širok spektar mogućnosti za analizu podataka. Aplikacija vam omogućava da konvertujete rukom pisane brojeve i podatke u štampani tekst. Ovo je dovoljno za rad sa proračunskim tabelama, ali neke funkcije za profesionalnu upotrebu mogu vam nedostajati.

Integrisan je u iOS ekosistem, tako da možete pristupiti svojim dokumentima sa svog iPhone-a ili iPad-a.

Online Excel Alternatives

Ako želite da uređujete proračunske tabele onlajn i imate brz pristup svojim dokumentima sa bilo kog uređaja, onda će onlajn Excel alternative biti dobra opcija za vas. Dodatno, one često nude besplatno skladištenje i funkcije za saradnju.

4. ONLYOFFICE DocSpace

ONLYOFFICE uređivač tabela je takođe dostupan onlajn na platformi za saradnju ONLYOFFICE DocSpace. Dakle, može poslužiti kao potpuna onlajn Excel alternativa.

Sve funkcije uređivača proračunskih tabela na desktop-u su prisutne u onlajn verziji uključujući pivot tabele, uslovno formatiranje, makroe, dodatke, AI asistenta, itd.

Štaviše, nudi mnoštvo funkcija za saradnju, poput saradnje u stvarnom vremenu sa dva režima: Brzi i Strogi, komentare, ugrađeni čet, istoriju verzija i praćenje promena. U okviru ove platforme možete kreirati prilagodljive sobe sa fleksibilnim pristupnim dozvolama: Pregledač, komentator, recenzent, popunjivač obrazaca, urednik, napredni korisnik, administrator sobe. Tako će korisnik moći da obavlja samo one radnje u dokumentu koje ste mu vi odobrili.

ONLYOFFICE DocSpace takođe uključuje uređivače i programe za saradnju, što olakšava rad sa bilo kojim sadržajem, uključujući tekstualne dokumente, proračunske tabele, prezentacije, popunjive obrasce, e-knjige i PDF datoteke. Dostupni su i skladištenje i pregled multimedijalnih datoteka.

Kreirajte svoj DocSpace sada i isprobajte funkcije Excel-a i drugih uređivača besplatno:

ZAPOČNI

5. Google Sheets

Google Sheets je besplatna i bazirana na oblaku alternativa Excel-u.

6 best Excel alternatives in 2023
Izvor slike: Google

Ima mnoge iste funkcije kao Excel, kao što su grafikoni i dijagrami, ugrađene formule, pivot tabele i uslovno formatiranje.

Google Sheets dolazi sa unapred pripremljenim šablonima za prezentacije, što ubrzava proces kreiranja proračunskih tabela. Možete koristiti aplikaciju za otvaranje, uređivanje i čuvanje Microsoft Excel datoteka, kao i za konvertovanje Excel datoteka u Google Sheets i obrnuto.

Google takođe ima funkcije za saradnju i kontrolu verzija. Stoga, više korisnika može raditi na istom dokumentu u isto vreme, a promene se automatski čuvaju.

6. Zoho Sheet

6 best Excel alternatives in 2023
Izvor slike: Zoho

Zoho Sheets je usluga bazirana na oblaku, tako da možete praviti rezervne kopije i pristupati svom radu sa bilo kog uređaja. U poređenju sa Excel-om, nudi iste tehničke funkcije kao što su pivot tabele, uslovno formatiranje, dijagrami i grafikoni.

Zoho Sheet nudi mogućnosti saradnje u stvarnom vremenu. Možete raditi na istom dokumentu sa drugim korisnicima na daljinu. Takođe možete ostavljati komentare na specifične ćelije ili listove i pregledati istoriju promena napravljenih u dokumentu.

Create your free ONLYOFFICE account

View, edit and collaborate on docs, sheets, slides, forms, and PDF files online.