Κορυφαίες δεξιότητες για να βάλετε στο βιογραφικό σας

Οι μεγαλύτερες αναβαθμίσεις σταδιοδρομίας ξεκινούν με ένα καλό βιογραφικό. Οι τάσεις ποικίλλουν σε κάθε τομέα, ωστόσο ορισμένες καθολικές δεξιότητες είναι σημαντικό να έχετε κατά νου για να προωθήσετε τον εαυτό σας ως εξαιρετικό σύγχρονο υπάλληλο. Διαβάστε αυτό το άρθρο για να μάθετε τι αξίζει να μάθετε και να συμπεριλάβετε στο βιογραφικό σας εάν αρχίσετε να αναζητάτε μια νέα δουλειά των ονείρων σας.

Top skills to put on your resume in 2023

Αξία δεξιοτήτων σε ένα βιογραφικό

Η δημιουργία ενός εντυπωσιακού βιογραφικού έχει γίνει ταυτόχρονα τέχνη και επιστήμη. Καθώς οι αγορές εργασίας αλλάζουν και οι βιομηχανίες προσαρμόζονται στις νέες τεχνολογίες και πρότυπα, οι δεξιότητες που επιλέγετε να επιδείξετε στο βιογραφικό σας διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διάκρισή σας. Ένα ολοκληρωμένο βιογραφικό δεν απαιτεί μόνο μια ισορροπία τεχνικές και κοινωνικές δεξιότητες, αλλά και έντονη επίγνωση των καθολικών, διαχρονικών ικανοτήτων και των νέων τάσεων που σας βοηθούν να αντιμετωπίσετε τις σύγχρονες προκλήσεις του επαγγέλματός σας.

Όταν οι εργοδότες κοιτάζουν το βιογραφικό σας, αναζητούν κάτι περισσότερο από μια απλή λίστα επιτευγμάτων. Είναι σε αναζήτηση ενός ατόμου που μπορεί να ενσωματωθεί απρόσκοπτα στην ομάδα τους και να συνεισφέρει ουσιαστικά. Σε ένα ανταγωνιστικό τοπίο όπου η συνάφεια των γνώσεων και των ταλέντων σας είναι πρωταρχικής σημασίας, η επιλογή των δεξιοτήτων σας θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το κλειδί που ξεκλειδώνει τις επαγγελματικές σας φιλοδοξίες.

Πριν ξεκινήσουμε την εξερεύνηση των δεξιοτήτων που πρέπει να συμπεριλάβετε σε ένα επιτυχημένο βιογραφικό, ξεκινήστε με την ταξινόμηση δεξιοτήτων και μάθετε να ξεχωρίζετε μεταξύ τεχνικές και κοινωνικές δεξιότητες.

Τεχνικές vs Κοινωνικές δεξιότητες

Οι hard και soft skills είναι δύο ξεχωριστές κατηγορίες δεξιοτήτων που περιλαμβάνονται πάντα στο βιογραφικό και διαχωρίζονται η μία από την άλλη. Ο λόγος είναι η διαφορετική φύση αυτών των ταλέντων, η μαθησιακή ικανότητα και οι τρόποι αξιολόγησής τους.

Top skills to put on your resume in 2023

Οι τεχνικές δεξιότητες, που αναφέρονται επίσης ως επαγγελματικές δεξιότητες, αποκτώνται μέσω της μάθησης και της εμπειρίας και περιλαμβάνουν απτές ικανότητες που μπορούν να αξιολογηθούν αντικειμενικά. Σχετίζονται κυρίως με τεχνικές πτυχές της εργασίας και σας βοηθούν να εκτελέσετε πολύ συγκεκριμένες εργασίες, ανάλογα με τον τομέα στον οποίο εργάζεστε. Οι τεχνικές δεξιότητες περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, εργασία με συγκεκριμένο λογισμικό (σουίτες γραφείου, λογισμικό σχεδίασης, μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ.) ή μηχανήματα (βιντεοκάμερα, εξοπλισμός ήχου, εργαλεία καλλιτέχνη) ή εκτέλεση ορισμένων δραστηριοτήτων (ανάλυση δεδομένων, μαθηματικά). Τέτοιες δεξιότητες είναι συχνά συγκεκριμένες για τον κλάδο, επομένως είναι σημαντικό να σκεφτείτε προσεκτικά ποιες δεξιότητες πρέπει να συμπεριλάβετε στο βιογραφικό σας όταν κάνετε αίτηση για μια συγκεκριμένη θέση εργασίας.

Οι κοινωνικές δεξιότητες περιλαμβάνουν συμπεριφορικές και συναισθηματικές πτυχές της προσωπικότητάς σας και καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο εκτελείτε τη δουλειά σας μεμονωμένα και ως μέρος της ομάδας. Αυτά είναι συνήθως προσωπικά ταλέντα που έχετε αποκτήσει κατά τη διάρκεια της ζωής σας ή έχετε δημιουργήσει σκόπιμα για να βελτιώσετε την απόδοσή σας. Αυτές οι δεξιότητες είναι μάλλον καθολικές: είναι χρήσιμες σε διάφορες κοινωνικές καταστάσεις και πολύτιμες σε διάφορους τομείς εργασίας. Παραδείγματα κοινωνικών δεξιοτήτων περιλαμβάνουν τις ικανότητές σας στην επικοινωνία, την ηγεσία, την αντίσταση στο άγχος, τη διαχείριση χρόνου, τη διαπραγμάτευση, την επίλυση προβλημάτων, τη δημιουργικότητα και άλλες πτυχές της απόδοσης.

Ας δούμε τις βασικές και κοινές δεξιότητες που εγγυάται ότι θα αυξήσουν την αξιοπιστία σας, δηλαδή τις δεξιότητες λογισμικού και τις δεξιότητες επικοινωνίας.

Ποιες δεξιότητες υπολογιστή να βάλετε στο βιογραφικό σας

Για πολλά επαγγέλματα, η εργασία με λογισμικό είναι μια απαραίτητη καθημερινή διαδικασία. Ορισμένες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των σουιτών γραφείου και των συστημάτων διαχείρισης έργων, είναι συνηθισμένα εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε πολλούς κλάδους και σε πολλές θέσεις εργασίας. Μερικά είναι συγκεκριμένα για ορισμένα επαγγέλματα και βιομηχανίες, αλλά ακόμη και εδώ είναι ένα παράδειγμα που πρέπει να γνωρίζει κάθε σχεδιαστής και διευθυντής πωλήσεων πρέπει να γνωρίζει. Ας ρίξουμε μια ματιά σε ποιο λογισμικό είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε στο βιογραφικό σας.

Σουίτες γραφείου (Microsoft Office, Έγγραφα Google, ONLYOFFICE, LibreOffice). Οι δεξιότητες Word, Excel και PowerPoint είναι απαραίτητες για τους περισσότερους ρόλους που βασίζονται στο γραφείο. Χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία εγγράφων, υπολογιστικών φύλλων, παρουσιάσεων και διαχείρισης email.

Παραδείγματα θέσεων εργασίας: Βοηθοί διοίκησης, διευθυντές γραφείου, αναλυτές δεδομένων, διευθυντές μάρκετινγκ.

Λογισμικό διαχείρισης έργου (π.χ. Microsoft Project, Asana, Trello). Η διαχείριση έργου είναι ζωτικής σημασίας για τον προγραμματισμό, την οργάνωση και την παρακολούθηση εργασιών και έργων.

Παραδείγματα εργασίας: Διευθυντές έργου, επικεφαλής ομάδων, συντονιστές.

Customer Relationship Management (CRM) (π.χ. Salesforce, HubSpot). Η γνώση του CRM είναι σημαντική για τη διαχείριση των αλληλεπιδράσεων με τους πελάτες, των πωλήσεων και των προσπαθειών μάρκετινγκ.

Παραδείγματα εργασίας: Αντιπρόσωποι πωλήσεων, ειδικοί υποστήριξης πελατών, επαγγελματίες μάρκετινγκ.

Λογισμικό σχεδίασης γραφικώνe (π.χ. Adobe Creative Cloud – Photoshop, Illustrator, InDesign). Αυτά τα εργαλεία χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία οπτικού περιεχομένου όπως γραφικά, εικονογραφήσεις, διατάξεις, σχέδια προϊόντων, περιεχόμενο μέσων κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ.

Παραδείγματα εργασίας: Γραφίστες, επαγγελματίες μάρκετινγκ, δημιουργοί περιεχομένου.

Ανάλυση και Οπτικοποίηση δεδομένων (π.χ. Excel, Tableau, Power BI). Απαραίτητο για την ανάλυση και την παρουσίαση δεδομένων για τη λήψη τεκμηριωμένων επιχειρηματικών αποφάσεων.

Παραδείγματα εργασίας: Αναλυτές δεδομένων, επιχειρηματικοί αναλυτές, οικονομικοί αναλυτές.

Γλώσσες Προγραμματισμού (π.χ. Python, Java, JavaScript). Απαραίτητη για την ανάπτυξη λογισμικού, η γνώση γλωσσών προγραμματισμού είναι πολύ χρήσιμη κατά την εργασία με διαφορετικές εφαρμογές και λειτουργικά συστήματα, την εκτέλεση τεχνικής γραφής και την αυτοματοποίηση εργασιών.

Παραδείγματα εργασίας: προγραμματιστές λογισμικού, προγραμματιστές ιστού, επιστήμονες δεδομένων.

Λογισμικό CAD (π.χ. AutoCAD, SolidWorks). Σημαντικό για το σχεδιασμό και τη σύνταξη σε τομείς όπως μηχανικοί και αρχιτεκτονικοί.

Παραδείγματα εργασίας: Μηχανικοί, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές προϊόντων.

Λογισμικό επεξεργασίας βίντεο (π.χ. Adobe Premiere Pro, Final Cut Pro). Τέτοια εργαλεία χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία και την παραγωγή περιεχομένου βίντεο.

Παραδείγματα εργασίας: Συντάκτες βίντεο, δημιουργοί περιεχομένου, κινηματογραφιστές.

Λογισμικό στατιστικής ανάλυσης (π.χ. R, SAS, SPSS). Αυτά είναι απαραίτητα για τη διεξαγωγή προηγμένων στατιστικών αναλύσεων.

Παραδείγματα εργασίας: στατιστικολόγοι, επιστήμονες δεδομένων, αναλυτές ερευνών.

Λογισμικό υποστήριξης πελατών (π.χ. Zendesk, Freshdesk). Χρησιμοποιείται για τη διαχείριση και παρακολούθηση ερωτήσεων πελατών και εισιτηρίων υποστήριξης.

Παραδείγματα εργασίας: Αντιπρόσωποι υποστήριξης πελατών, πράκτορες γραφείου υποστήριξης.

Λογισμικό τρισδιάστατης μοντελοποίησης και κινούμενης εικόνας (π.χ. Autodesk Maya, Blender). Αυτές οι εφαρμογές χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων και κινούμενων εικόνων.

Παραδείγματα εργασίας: καλλιτέχνες τρισδιάστατης σχεδίασης, καλλιτέχνες κινούμενων εικόνων, προγραμματιστές παιχνιδιών.

Εργαλεία Ψηφιακού Μάρκετινγκ (π.χ. Google Analytics, SEMrush, Hootsuite). Τέτοιες εφαρμογές είναι απαραίτητες για την ανάλυση της επισκεψιμότητας του ιστότοπου, τη διαχείριση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τη διεξαγωγή εκστρατειών ψηφιακού μάρκετινγκ.

Παραδείγματα εργασίας: Διαχειριστές ψηφιακού μάρκετινγκ, διαχειριστές μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ειδικοί SEO.

Δημιουργικά εργαλεία AI (π.χ. ChatGPT, Scribe, Jasper). Κερδίζοντας τα φώτα της δημοσιότητας το 2023 και εξακολουθούν να εξελίσσονται ταχέως, τα εργαλεία δημιουργίας κειμένου που υποστηρίζονται από AI μπορούν να βοηθήσουν τους επαγγελματίες σε διάφορους δημιουργικούς τομείς να βελτιστοποιήσουν την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα της εργασίας. Ορισμένες εφαρμογές γραφείου, όπως το ONLYOFFICE Docs, σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε εργαλεία δημιουργίας AI απευθείας στη διεπαφή.

Παραδείγματα εργασίας: Συγγραφείς, δημιουργοί περιεχομένου, σχεδιαστές, διευθυντές πωλήσεων.

8 δεξιότητες επικοινωνίας που αυξάνουν τον μισθό σας

Οι δεξιότητες αποτελεσματικής επικοινωνίας παραμένουν ζωτικής σημασίας σε διάφορα επαγγέλματα, διευκολύνοντας τη συνεργασία, την κατανόηση και τα επιτυχημένα αποτελέσματα. Οι ακόλουθες δεξιότητες επικοινωνίας είναι απαραίτητες σχεδόν για κάθε βιογραφικό, ανεξάρτητα από τον τομέα σας:

1. Λεκτική επικοινωνία

Η σαφής λεκτική επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας για την απευθείας μετάδοση πληροφοριών, οδηγιών και ιδεών.

Απαραίτητη για επαγγέλματα: Αντιπρόσωποι πωλήσεων, δάσκαλοι, αντιπρόσωποι εξυπηρέτησης πελατών.

Παράδειγμα: Οι αντιπρόσωποι πωλήσεων πρέπει να εξηγούν ξεκάθαρα τα χαρακτηριστικά και τα οφέλη του προϊόντος στους πιθανούς πελάτες, απαντώντας σε ερωτήσεις και αντιρρήσεις.

2. Ενεργητική ακρόαση

Η ενεργή ακρόαση και κατανόηση των άλλων ενθαρρύνει την κατανόηση και την αποτελεσματική επίλυση προβλημάτων.

Απαραίτητο για επαγγέλματα: Θεραπευτές, σύμβουλοι, διαχειριστές έργων.

Παράδειγμα: Οι σύμβουλοι πρέπει να ακούν προσεκτικά τις ανάγκες και τις ανησυχίες των πελατών πριν προσφέρουν εξατομικευμένες λύσεις.

3. Επαγγελματική γραπτή επικοινωνία

Η σαφής και συνοπτική γραπτή επικοινωνία είναι απαραίτητη για την τεκμηρίωση, τις αναφορές και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Απαραίτητο για επαγγέλματα: Συγγραφείς περιεχομένου, ερευνητές, διαχειριστές γραφείων.

Παράδειγμα: Οι συγγραφείς περιεχομένου πρέπει να δημιουργούν ελκυστικά και ενημερωτικά άρθρα, τηρώντας τις οδηγίες και τις προθεσμίες.

4. Καθαρή μη λεκτική επικοινωνία

Οι μη λεκτικές ενδείξεις, όπως η γλώσσα του σώματος και οι εκφράσεις του προσώπου, μεταφέρουν συναισθήματα και προσθέτουν βάθος στις αλληλεπιδράσεις.

Απαραίτητο για επαγγέλματα: Παρουσιαστές, ηθοποιοί, διαπραγματευτές.

Παράδειγμα: Οι διαπραγματευτές πρέπει να ερμηνεύουν και να χρησιμοποιούν μη λεκτικές ενδείξεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για να μετρήσουν τη στάση του άλλου μέρους.

5. Καλά ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση και συναισθηματική νοημοσύνη

Η κατανόηση και η διαχείριση των συναισθημάτων ενισχύει τη σχέση και την αποτελεσματική επίλυση συγκρούσεων.

Απαραίτητο για επαγγέλματα: Επαγγελματίες υγείας, διευθυντές ανθρώπινων πόρων, κοινωνικοί λειτουργοί.

Παράδειγμα: Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να επιδεικνύουν ενσυναίσθηση και συναισθηματική νοημοσύνη ενώ παρέχουν φροντίδα και υποστήριξη στους ασθενείς.

6. Γνώση διαπολιτισμικής επικοινωνίας

Σε έναν όλο και πιο παγκοσμιοποιημένο κόσμο, η κατανόηση διαφορετικών πολιτισμικών κανόνων ενισχύει την επικοινωνία και αποτρέπει τις παρεξηγήσεις.

Απαραίτητο για επαγγέλματα: Επαγγελματίες διεθνών επιχειρήσεων, διπλωμάτες, μεταφραστές.

Παράδειγμα: Οι διπλωμάτες πρέπει να πλοηγούνται στις πολιτιστικές διαφορές κατά τη διαπραγμάτευση διεθνών συμφωνιών.

7. Ψηφιακή επικοινωνία

Η επάρκεια στα ψηφιακά εργαλεία, την εθιμοτυπία μέσω email και την εικονική επικοινωνία είναι απαραίτητη λόγω της αύξησης της εξ αποστάσεως εργασίας.

Απαραίτητο για επαγγέλματα: Απομακρυσμένοι εργαζόμενοι, επαγγελματίες του ψηφιακού μάρκετινγκ, διαδικτυακοί εκπαιδευτικοί.

Παράδειγμα: Οι επαγγελματίες του ψηφιακού μάρκετινγκ πρέπει να δημιουργούν ελκυστικό διαδικτυακό περιεχόμενο και να ανταποκρίνονται στις αλληλεπιδράσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

8. Δεξιότητες παρουσίασης

Οι αποτελεσματικές παρουσιάσεις περιλαμβάνουν δόμηση περιεχομένου, ελκυστικά γραφικά και σίγουρη παράδοση.

Απαραίτητο για επαγγέλματα: Εκπαιδευτές, πωλητές, δημόσιοι ομιλητές.

Παράδειγμα: Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να εμπλέκουν τους μαθητές μέσω καλά δομημένων μαθημάτων και διαδραστικών παρουσιάσεων.

Όταν επισημαίνετε τις δεξιότητες επικοινωνίας στο βιογραφικό σας, θυμηθείτε να παρέχετε συγκεκριμένα παραδείγματα για το πώς έχετε εφαρμόσει αυτές τις δεξιότητες στους προηγούμενους ρόλους σας για να δείξετε την αποτελεσματικότητά σας και τη συνάφειά σας με τους υποψήφιους εργοδότες.

Τάσεις δεξιοτήτων βιογραφικού

Με την εξελισσόμενη τεχνολογία και την αλλαγή της επιχειρηματικής ηθικής, ορισμένες τάσεις καταλαμβάνουν τον τομέα της εκπαίδευσης soft skill και καθορίζουν όλο και περισσότερο την αξία ενός εργαζομένου σε μια σύγχρονη εταιρεία. Να μερικά παραδείγματα:

  • Οπτική τηλεπικοινωνία: Επάρκεια σε τηλεδιάσκεψη, εργαλεία διαδικτυακής συνεργασίας και απομακρυσμένη επικοινωνία σε εφαρμογές όπως το Zoom, το ONLYOFFICE Docs και το Slack είναι ζωτικής σημασίας με την ευρεία χρήση ευέλικτων και απομακρυσμένων προσεγγίσεων εργασίας.
  • Συμμετοχικότητα: Η απευθυνόμενη σε διαφορετικά είδη κοινού και η διασφάλιση πρόσβασης στα μηνύματα σε όλους είναι υποχρεωτική για τους δημιουργούς περιεχομένου, τα δημόσια πρόσωπα και τους υπαλλήλους μεγάλων διεθνών ομάδων.
  • Οπτική επικοινωνία: Η επαγγελματική χρήση γραφημάτων, βίντεο και οπτικών βοηθημάτων για βελτιωμένη δέσμευση όταν συναλλάσσεσαι με κοινό, σάς βοηθά να παραμένετε ενημερωμένοι με τα σύγχρονα μοτίβα αντίληψης πληροφοριών.
  • Προσαρμοστικότητα: Σε έναν παγκοσμιοποιημένο επιχειρηματικό κόσμο, κάποιος πρέπει να μπορεί να προσαρμόζει γρήγορα τα στυλ επικοινωνίας και συνεργασίας ώστε να ταιριάζουν σε διάφορες πλατφόρμες και περιβάλλοντα.
  • Αυθεντικότητα: Η ειλικρινής και γνήσια επικοινωνία εκτιμάται για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας όταν όλοι έχουν να κάνουν με μεγάλο όγκο πληροφοριών.

Πώς να καταγράψετε τις δεξιότητές σας σε ένα βιογραφικό

Είναι σημαντικό να οργανώσετε τη λίστα των δεξιοτήτων στο βιογραφικό σας με κατανοητό και λογικό τρόπο, για να βοηθήσετε τον πιθανό εργοδότη σας να αποκτήσει εύκολα τη σωστή εικόνα για εσάς ως υποψήφιο.

Πρώτα απ ‘όλα, ξεκινάτε με την ομαδοποίηση των δεξιοτήτων σε κατηγορίες σκληρών και μαλακών δεξιοτήτων για να δημιουργήσετε δύο αντίστοιχα μέρη του βιογραφικού σας: το ένα δείχνει τις γνώσεις και την εμπειρία σας και ένα άλλο περιγράφει την απόδοσή σας.

Δεύτερον, συμπληρώστε αυτές τις κατηγορίες με ικανότητες σχετικές με την επιθυμητή θέση εργασίας. Για παράδειγμα, η εργασία ως δάσκαλος δεν θα απαιτεί την εμπειρία σας στο Photoshop, ενώ στη διαχείριση μέσων κοινωνικής δικτύωσης αυτό θα είναι το μεγάλο σας πλεονέκτημα. Η ικανότητα χειρισμού drones δεν θα είναι σημαντική για έναν μέσο μηχανικό λογισμικού, αλλά θα ενισχύσει τις πιθανότητές σας στη δημιουργία περιεχομένου βίντεο.

Οι επαγγελματίες που ασχολούνται με τη στρατολόγηση συνιστούν τη δημιουργία ξεχωριστών βιογραφικών με δικά τους σετ δεξιοτήτων για μεμονωμένες αιτήσεις εργασίας ή μικρές ομάδες τέτοιων, ώστε το βιογραφικό σας να παραμένει πάντα επίκαιρο και να έχετε περισσότερες πιθανότητες να προσκληθείτε για συνέντευξη.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, να θυμάστε ότι αυτό που βλέπει ένα άτομο είναι πιθανό να του δώσει μια μόνιμη εντύπωση. Κατά τη σύνταξη των καταλόγων ικανοτήτων, βάλτε τα πιο σημαντικά και σχετικά στοιχεία στην κορυφή και κρατήστε τις εξειδικευμένες δεξιότητες στο κάτω μέρος.

Δημιουργήστε ένα τέλειο βιογραφικό με το ONLYOFFICE

Εξερευνήστε τη Βιβλιοθήκη φορμών ONLYOFFICE και βρείτε πολλά πρότυπα βιογραφικών που εσείς μπορείτε να συμπληρώσετε επιτόπου ή να κάνετε λήψη στον υπολογιστή σας χωρίς εγγραφή ή δικαιώματα. Δημιουργήσαμε ακριβή και σχετικά σχέδια που διασφαλίζουν ότι δεν χάνετε κανένα σημαντικό κομμάτι και δίνουν τη σωστή εντύπωση στον μελλοντικό σας εργοδότη.

ΧΤΙΣΤΕ το βιογραφικό

Θέλετε να κάνετε περισσότερα; Στο ONLYOFFICE Docs, μπορείτε τροποποιήστε και δημιουργήστε τα δικά σας πρότυπα για οποιοδήποτε προσωπικό ή έγγραφο εργασίας, εξάγετε σε DOCX ή PDF και προσκαλέστε συναδέλφους να συνεργαστούν μαζί σας.

Top skills to put on your resume in 2024

Δημιουργήστε τον δωρεάν λογαριασμό ONLYOFFICE σας

Online προβολή, επεξεργασία και συνεργασία σε έγγραφα, υπολογιστικά φύλλα, παρουσιάσεις, φόρμες και αρχεία PDF.