Τι είναι η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη: ένας εύκολος οδηγός

Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη (generative AI) είναι ένα αξιοσημείωτο ορόσημο στην έρευνα και ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Τα ισχυρά μοντέλα παραγωγής που υιοθετούνται στη δημιουργία περιεχομένου, τη σχεδίαση, την αρχιτεκτονική, τον προγραμματισμό και τη σύνθεση μουσικής αλλάζουν βαθιά τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τη δημιουργικότητα και την καινοτομία, είτε φαίνεται είτε είναι αόρατη. Ας ανακαλύψουμε την έννοια της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, τι μπορεί να κάνει και πώς μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε πρακτικά.

What is generative AI: an easy guide

Τι είναι η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη εστιάζει στη δημιουργία μοντέλων ικανών να παράγουν πρωτότυπο και δημιουργικό περιεχόμενο, όπως εικόνες, μουσική, κείμενο, ακόμη και βίντεο. Σε αντίθεση με την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως για εργασίες ταξινόμησης και πρόβλεψης, η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει στη δημιουργία νέων δεδομένων που μοιάζουν με τα πρότυπα και τα χαρακτηριστικά των δεδομένων εκπαίδευσης στα οποία εκτέθηκε.

Η ιστορία της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να εντοπιστεί στις πρώτες μέρες των νευρωνικών δικτύων στις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Εκείνη την εποχή, οι ερευνητές διερευνούσαν την έννοια της χρήσης νευρωνικών δικτύων για τη μοντελοποίηση και την προσομοίωση των ανθρώπινων γνωστικών διαδικασιών. Ανέπτυξαν τα πρώτα μοντέλα παραγωγής, όπως η μηχανή Boltzmann, τα οποία μπορούσαν να μάθουν και να παράγουν δεδομένα με δειγματοληψία από μια κατανομή πιθανοτήτων. Ωστόσο, λόγω των υπολογιστικών περιορισμών και της έλλειψης επαρκών δεδομένων εκπαίδευσης, αυτά τα πρώιμα μοντέλα δεν ήταν σε θέση να δημιουργήσουν περιεχόμενο υψηλής ποιότητας.

Ο τομέας της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης γνώρισε μια αναγέννηση τη δεκαετία του 2010 με την εμφάνιση της βαθιάς μάθησης και την ανάπτυξη παραγωγικών μοντέλων γνωστών ως generative adversarial networks (GANs) και variational autoencoder (VAEs).

What is generative AI: an easy guide
Εσωτερικά σχέδια που δημιουργούνται με το Midjourney. Πηγή εικόνας: Bootcamp

Τα τελευταία χρόνια, η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη έχει σημειώσει σημαντικές προόδους σε διάφορους τομείς. Για παράδειγμα, στα γραφικά υπολογιστή, τα GAN έχουν χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ρεαλιστικών εικόνων, τη σύνθεση νέων σκηνών και ακόμη και την εκτέλεση μεταφράσεων εικόνας σε εικόνα. Στην επεξεργασία φυσικής γλώσσας, τα μοντέλα παραγωγής όπως το GPT του OpenAI έχουν επιδείξει την ικανότητα δημιουργίας συνεκτικού και συναφούς κειμένου. Αυτό οδήγησε σε εφαρμογές σε chatbots, μετάφραση γλώσσας και δημιουργία περιεχομένου.

Ωστόσο, με τις αυξανόμενες δυνατότητες της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, έχουν επίσης προκύψει ηθικές ανησυχίες και προκλήσεις. Η δημιουργία deepfakes, τα οποία είναι βίντεο με χειραγώγηση ή εικόνες που φαίνονται αυθεντικές, εγείρει ανησυχίες σχετικά με την παραπληροφόρηση και την πιθανότητα κακόβουλης χρήσης. Η διασφάλιση της υπεύθυνης και ηθικής ανάπτυξης της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης παραμένει μια διαρκής πρόκληση.

Περιπτώσεις χρήσης δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης

Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη έχει αποδείξει την ευελιξία της στην εκτέλεση ενός ευρέος φάσματος δημιουργικών εργασιών. Μερικές από τις αξιοσημείωτες εφαρμογές όπου υιοθετείται η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη περιλαμβάνουν:

Δημιουργία κειμένου: Τα δημιουργικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, όπως τα μοντέλα γλώσσας που βασίζονται σε επαναλαμβανόμενα νευρωνικά δίκτυα (RNN) ή μετασχηματιστές, έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν κείμενα υψηλής ποιότητας.

Δημιουργία εικόνων: Μοντέλα όπως το Generative Adversarial Network (GAN) μπορούν να δημιουργήσουν νέες, ρεαλιστικές εικόνες που μοιάζουν με τα μοτίβα και τα στυλ των δεδομένων εκπαίδευσης. Αυτό έχει εφαρμογές στη δημιουργία έργων τέχνης, στη δημιουργία συνθετικών εικόνων για αύξηση δεδομένων σε εργασίες εικόνας υπολογιστή, ακόμη και στη δημιουργία ρεαλιστικών προσώπων ή αντικειμένων.

Σύνθεση μουσικής: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συνθέσει πρωτότυπα μουσικά κομμάτια με βάση τα μοτίβα και τα στυλ που έχουν μάθει από τα μουσικά σύνολα δεδομένων που έχουν αναλυθεί. Αυτά τα μοντέλα μπορούν να δημιουργήσουν μελωδίες, αρμονίες, ακόμη και ολόκληρες συνθέσεις, ανοίγοντας δυνατότητες για δημιουργία μουσικής, soundtrack και εξατομικευμένες μουσικές προτάσεις.

Σύνθεση βίντεο: Οι τεχνικές δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να παράγουν νέα βίντεο συνδυάζοντας και χειραγωγώντας υπάρχοντα βίντεο κλιπ ή εικόνες. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σύνθεση βίντεο, τη ζωγραφική βίντεο και τις εργασίες μετάφρασης βίντεο σε βίντεο. Επιτρέπει εφαρμογές όπως τη δημιουργία συνθετικών δεδομένων εκπαίδευσης για αλγόριθμους εικόνων υπολογιστή ή τη δημιουργία ειδικών εφέ σε ταινίες.

Δημιουργία εικονικών χαρακτήρων: Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία εικονικών χαρακτήρων, συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης, των προσωπικοτήτων και των συμπεριφορών τους. Εκπαιδεύοντας παραγωγικά μοντέλα σε μεγάλα σύνολα δεδομένων ανθρώπινης συμπεριφοράς, μπορούν να δημιουργηθούν εικονικοί χαρακτήρες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, καθιστώντας τους πιο ζωντανούς και διαδραστικούς.

Συστήματα Συστάσεων: Τα μοντέλα δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία εξατομικευμένων προτάσεων για χρήστες με βάση τις προτιμήσεις και τα ιστορικά τους δεδομένα. Η εκπαιδευμένη συμπεριφορά χρήστη, τα μοντέλα δημιουργίας μπορούν να δημιουργήσουν προτάσεις για προϊόντα, ταινίες, μουσική και άλλα.

Σχεδιασμός Παιχνιδιού: Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη έχει εφαρμοστεί στη σχεδίαση παιχνιδιών, όπου μπορεί να δημιουργήσει επίπεδα παιχνιδιού, περιβάλλοντα, χαρακτήρες, ακόμη και μηχανική παιχνιδιών. Αυτό επιτρέπει την αυτοματοποιημένη δημιουργία περιεχομένου παιχνιδιού, βελτιώνοντας τη δυνατότητα αναπαραγωγής του παιχνιδιού και μειώνοντας την ανάγκη για μη αυτόματη δημιουργία περιεχομένου.

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα των εργασιών που μπορεί να εκτελέσει η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη. Ο τομέας εξελίσσεται συνεχώς και με τις εξελίξεις στην τεχνολογία, είναι πιθανό να επεκταθεί περαιτέρω, επιτρέποντας ακόμη πιο δημιουργικές και πρακτικές εφαρμογές.

Παραδείγματα δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης σε δημοφιλές λογισμικό

Τα μοντέλα της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης έχουν κερδίσει σημαντική δημοτικότητα και ενσωμάτωση σε διάφορες εφαρμογές λογισμικού. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα χρήσης ΑΙ μέσα σε δημοφιλείς εφαρμογές λογισμικού:

Εργαλεία ΑΙ Adobe Photoshop

Το Adobe Photoshop, ένα από τα κορυφαία λογισμικά επεξεργασίας εικόνων, έχει ενσωματώσει μοντέλα παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης για να βελτιώσει τις δυνατότητές του. Για παράδειγμα, η δυνατότητα “Content-Aware Fill” χρησιμοποιεί ένα μοντέλο παραγωγής για να συμπληρώσει έξυπνα μέρη που λείπουν ή να αφαιρέσει το ανεπιθύμητο περιεχόμενο σε μια εικόνα.

What is generative AI: an easy guide
Πηγή εικόνας: Adobe

ChatGPT

Μέσω του ChatGPT API, είναι δυνατή η δημιουργία μιας ποικιλίας εφαρμογών και στοιχείων που ενσωματώνουν τις δυνατότητες του ChatGPT σε διάφορα λογισμικά για να επιτρέψουν τη δημιουργία κειμένου, την ανάλυση, τη μετάφραση και άλλες εργασίες επεξεργασίας γλώσσας. Χρησιμοποιείται, για παράδειγμα, σε εφαρμογές δημιουργίας περιεχομένου μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Vista Social, τα chatbot εξυπηρέτησης πελατών του Shopify και το Meta ή η προσθήκη βοήθειας AI στο ONLYOFFICE Docs.

What is generative AI: an easy guide

Google’s DeepDream

Το DeepDream της Google είναι ένα δημοφιλές μοντέλο δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης που αλλάζει και βελτιώνει τις εικόνες με ονειρικό, σουρεαλιστικό τρόπο. Έχει ενσωματωθεί σε διάφορες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων εργαλείων επεξεργασίας φωτογραφιών, εφαρμογών για κινητά, ακόμη και διαδικτυακών πλατφορμών όπου οι χρήστες μπορούν να ανεβάσουν τις εικόνες τους και να εφαρμόσουν το εφέ DeepDream.

What is generative AI: an easy guide
Πηγή εικόνας: Artnet news

Autodesk Dreamcatcher

Το Dreamcatcher είναι ένα λογισμικό δημιουργικού σχεδιασμού που αναπτύχθηκε από την Autodesk. Αξιοποιεί παραγωγικούς αλγόριθμους AI για να βοηθήσει τους σχεδιαστές και τους μηχανικούς να εξερευνήσουν χιλιάδες επιλογές σχεδίασης με βάση καθορισμένους περιορισμούς και στόχους. Το λογισμικό δημιουργεί καινοτόμα και βελτιστοποιημένα σχέδια που μπορεί να είναι δύσκολο να συλληφθούν χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους.

What is generative AI: an easy guide
Πηγή εικόνας: Autodesk
What is generative AI: an easy guide
Πηγή εικόνας: Autodesk

DALL-E του OpenAI

Το DALL-E του OpenAI είναι μοντέλα δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης που συνδυάζουν την κατανόηση κειμένου και εικόνας. Έχει ενσωματωθεί σε διάφορες εφαρμογές λογισμικού, επιτρέποντας στους χρήστες να δημιουργούν εικόνες βάσει μηνυμάτων κειμένου ή να εκτελούν προηγμένες εργασίες ανάλυσης εικόνας, για παράδειγμα, το λειτουργικό σύστημα CALA που δημιουργεί σχέδια προϊόντων με βάση προτροπές και την εφαρμογή Designer της Microsoft.

What is generative AI: an easy guide
Πηγή εικόνας: OpenAI

Πώς χρησιμοποιείται η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη για την παραγωγή κειμένου

Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη, όπως το GPT, χρησιμοποιείται ευρέως για τη δημιουργία κειμένων για πολύ διαφορετικούς σκοπούς. Μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές για αυτό είναι η δημιουργία περιεχομένου που είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε εργασίες όπως η συγγραφή άρθρων, οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η δημιουργική γραφή. Ωστόσο, δεν περιορίζεται μακράν από τη δημιουργία απλού κειμένου: άλλα σενάρια περιλαμβάνουν την ενεργοποίηση των chatbot και την εικονική βοήθεια, τη μετάφραση γλώσσας, καθώς και τη βελτίωση της γλώσσας και τη βελτίωση της ποιότητας του περιεχομένου.

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στους χρήστες του η γενετική τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία κειμένου περιλαμβάνουν:

Απόδοση χρόνου και κόστους. Τα μοντέλα δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλους όγκους κειμένου γρήγορα και αποτελεσματικά, εξοικονομώντας χρόνο και πόρους σε σύγκριση με τη μη αυτόματη δημιουργία. Αυτό είναι ιδιαίτερα επωφελές σε βιομηχανίες με μεγάλο περιεχόμενο όπως οι εκδόσεις, η δημοσιογραφία και το μάρκετινγκ.

Συνοχή. Εξασφαλίζει συνέπεια στο στυλ γραφής, τον τόνο και το λεξιλόγιο. Αυτό είναι επωφελές κατά τη διατήρηση μιας συνεπούς φωνής brand, τη δημιουργία περιεχομένου για σειρές ή franchise ή τη δημιουργία πολυγλωσσικού περιεχομένου με ενοποιημένη φωνή.

Επεκτασιμότητα. Τα μοντέλα δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες παραγωγής κειμένου μεγάλης κλίμακας, καλύπτοντας διαφορετικές απαιτήσεις από μεμονωμένους χρήστες έως εφαρμογές σε εταιρικό επίπεδο. Τα μοντέλα μπορούν εύκολα να αναπτυχθούν και να κλιμακωθούν για να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις.

Αμερόληπτο και ουδέτερο αποτέλεσμα. Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη παράγει κείμενο με βάση τα δεδομένα στα οποία έχει εκπαιδευτεί και δεν έχει προσωπικές προκαταλήψεις ή απόψεις. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό των ανθρώπινων προκαταλήψεων στη δημιουργία περιεχομένου, διασφαλίζοντας μια πιο ουδέτερη και αντικειμενική προοπτική.

Παρά τα πλεονεκτήματα αυτά, πρέπει να έχουμε κατά νου τις ανησυχίες σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη δημιουργία περιεχομένου και στην επικοινωνία. Λόγω του ότι βασίζονται στον τεράστιο όγκο των ανοιχτά διαθέσιμων και μόνιμα παλιών δεδομένων για την εκπαίδευσή του, τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης ενδέχεται επίσης να παρέχουν δυνητικά εσφαλμένες ή ελλιπείς πληροφορίες. Η τεχνολογία θα πρέπει να χρησιμοποιείται με υπευθυνότητα και ηθική, καθώς μπορεί να παράγει παραπλανητικό ή ακατάλληλο περιεχόμενο εάν δεν καθοδηγείται ή παρακολουθείται κατάλληλα.

Αναβαθμίστε τη γραφή σας με τον βοηθό τεχνητής νοημοσύνης στο ONLYOFFICE Docs

Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα συναρπαστικό πεδίο που έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου, αξιοποιώντας τις εξελίξεις στα νευρωνικά δίκτυα, τη βαθιά μάθηση και την ενισχυτική μάθηση. Έχει φέρει επανάσταση στη δημιουργία περιεχομένου σε σενάρια πολλαπλών χρήσεων και έρχεται πιο κοντά μας κάθε μέρα, συνυφασμένη με τις εφαρμογές εργασίας και τρόπου ζωής μας.

Η σουίτα ONLYOFFICE Docs διαθέτει ένα πρόσθετο βοηθό AI με υποστήριξη ChatGPT που συνδέεται με τον λογαριασμό σας OpenAI και σας βοηθά με τη δημιουργία και την επεξεργασία κειμένου, την εκτέλεση εργασιών όπως η σύνταξη και η σύνοψη, η δημιουργία εικόνων, η μετάφραση και η ανάλυση λέξεων.*

Αναβαθμίστε την εγκατάστασή σας με το ONLYOFFICE Docs και εξερευνήστε τον νέο τρόπο ή τη λειτουργία του κειμένου, που υποστηρίζεται από AI:

ΧΡΗΣΗ ΣΤΟ CLOUD            ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΔΙΑΚΟΜΙΣΤΗ

*Λάβετε υπόψη ότι το ONLYOFFICE δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για την ακρίβεια ή την αξιοπιστία των πληροφοριών που παρέχονται από το ChatGPT.

Δημιουργήστε τον δωρεάν λογαριασμό ONLYOFFICE σας

Online προβολή, επεξεργασία και συνεργασία σε έγγραφα, υπολογιστικά φύλλα, παρουσιάσεις, φόρμες και αρχεία PDF.