Τι είναι η φοιτητική πύλη (portal);

Στις μέρες μας, με τη ραγδαία αυξανόμενη σημασία της ψηφιακής εκπαίδευσης, μια φοιτητική πύλη (portal) έχει γίνει ζωτικό συστατικό της διδακτικής διαδικασίας. Διαβάστε το άρθρο για να μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτήν την έννοια.

What is student portal in 2023?

Τι κοινό έχει μια φοιτητική πύλη;

Κατά κοινή κατανόηση, ο όρος φοιτητική πύλη περιγράφει μια σελίδα εισόδου για την φοιτητική κοινότητα όπου με χρήση του ονόματος χρήστη και συνθηματικού μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στις πληροφορίες που αφορούν το πανεπιστήμιο. Γενικότερα, μια φοιτητική πύλη είναι ολόκληρη η διαδικτυακή πλατφόρμα που παρέχει στους φοιτητές διάφορους ακαδημαϊκούς πόρους όπως προγράμματα μαθημάτων, επαφές, βαθμούς, υλικό τάξης κ.λπ.

Μια φοιτητική πύλη αποτελεί συχνά μέρος της πλατφόρμας LMS που εφαρμόζεται στο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Ένα τέτοιο σύστημα συνήθως κατασκευάζεται και διαχειρίζεται εσωτερικά από το σχολείο, το πανεπιστήμιο, τη σχολική περιφέρεια ή άλλη οντότητα. Μπορεί να ενισχύσει την παραγωγικότητα και τη συμμετοχή των φοιτητών στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς δεν χρειάζεται να αποσπάται η προσοχή από άλλες εφαρμογές.

What is student portal in 2023?
Φοιτητική πύλη PAOD. Πηγή εικόνας: halston.artstation.com

Οφέλη από τη χρήση μιας φοιτητικής πύλης

Ποια είναι τα κύρια πλεονεκτήματα μιας φοιτητικής πύλης; Ας εξερευνήσουμε:

  • Συνεχής πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίες. Οι φοιτητικές πύλες συγκεντρώνουν όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με το μάθημα. Αυτό είναι ιδιαίτερα άνετο για όσους σπουδάζουν εξ αποστάσεως και δεν μπορούν να παρακολουθήσουν την δια ζώσης.
  • Ασφάλεια. Οι φοιτητές εργάζονται από μια ενιαία προστατευόμενη τοποθεσία, λαμβάνοντας διαπιστευτήρια από τη διοίκηση του πανεπιστημίου. Μια τέτοια προσέγγιση ελαχιστοποιεί τις ευκαιρίες για κακόβουλες ενέργειες. Επιπλέον, οι μαθητές δεν χρειάζεται να διαχειρίζονται πολλούς λογαριασμούς ή να έχουν κατά νου πολλά συνθηματικά.
  • Υποστήριξη από εκπαιδευτικούς. Οι φοιτητικές πύλες μπορούν να σας βοηθήσουν να επικοινωνήσετε με τους εκπαιδευτικούς όταν το χρειάζεστε, για παράδειγμα, για να λάβετε σχόλια σχετικά με την εργασία ή να λάβετε απάντηση σε οποιαδήποτε ερώτηση.

Πώς να συνδεθείτε και πού να πάρετε ένα συνθηματικό;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, για να αποκτήσετε πρόσβαση στη φοιτητική πύλη του εκπαιδευτικού σας ιδρύματος, πρέπει να λάβετε ειδικά διαπιστευτήρια (όνομα χρήστη ή φοιτητικό αναγνωριστικό και συνθηματικό) από το διαχειριστικό προσωπικό.

Η διαδικασία είναι συχνά αυτοματοποιημένη και λαμβάνετε ένα email πρόσκλησης στην πύλη αμέσως μετά την εγγραφή σας. Μερικές φορές απαιτούνται πρόσθετα επίπεδα ελέγχου ταυτότητας για την επαλήθευση της ταυτότητάς σας. Άρα, εξαρτάται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό.

What is student portal in 2023?
Σελίδα σύνδεσης της φοιτητικής πύλης του Harvard (portal.my.harvard.edu)

Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά μιας φοιτητικής πύλης;

Οι φοιτητικές πύλες παρέχουν πολλές χρήσιμες επιλογές. Μεταξύ των πιο σημαντικών που αναμένεται να βρείτε:

  • Περιεχόμενο μαθήματος. Δυνατότητα προβολής όλων των μαθημάτων online με το πρόγραμμα σπουδών, τα μαθήματα, τα εγχειρίδια, τα ηλεκτρονικά βιβλία και άλλο συνημμένο υλικό.
  • Εργασίες. Δυνατότητα λήψης εργασιών και υποβολής των έτοιμων εργασιών για αξιολόγηση.
  • Ημερολόγιο. Δυνατότητα ελέγχου του μαθήματος και του προγράμματος των εξετάσεων.
  • Παρακολούθηση προσέλευσης και προόδου. Δυνατότητα παρακολούθησης των μαθημάτων, εργαστηρίων, συνεδριών κ.λπ. καθώς και έλεγχος των βαθμών σας.
  • Συνεργασία & επικοινωνία. Δυνατότητα να συνεργαστείτε με άλλους μαθητές και να έρθετε σε επαφή με τους εκπαιδευτικούς σας.

Το καλύτερο λογισμικό για φοιτητικές πύλες

1. ONLYOFFICE

Με το ONLYOFFICE Docs, μπορείτε εύκολα να συνδέσετε τους επεξεργαστές σε οποιαδήποτε πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης που χρησιμοποιείτε ήδη (συμπεριλαμβανομένων των Moodle, OpenOlat, Chamilo, WebWeaver, HumHub και άλλων) και να συνεργαστείτε σε έγγραφα απευθείας εντός της δομής του μαθήματος.

Η σουίτα είναι εξαιρετικά συμβατή με αρχεία του Microsoft Office και προσφέρει πολλές δυνατότητες για ακαδημαϊκή μορφοποίηση και πλοήγηση, όπως υποσημειώσεις, πίνακα περιεχομένων, σελιδοδείκτες κ.λπ.

Τα ενσωματωμένα πρόσθετα για τη χρήση του βοηθού τεχνητής νοημοσύνης, τη δημιουργία βιβλιογραφιών, την αναζήτηση συνωνύμων, τη μετάφραση, τον έλεγχο της γραμματικής παρέχουν επιπλέον λειτουργικότητα που μπορεί να χρειαστείτε για διδασκαλία και μάθηση.

What is student portal in 2023?
Χρήση προσθέτου ChatGPT στο ONLYOFFICE Docs

Μεταξύ των λειτουργιών συνεργασίας υπάρχουν λειτουργίες συνεπεξεργασίας σε πραγματικό χρόνο και κλειδώματος παραγράφου, αναθεώρηση, αλλαγές παρακολούθησης, ενσωματωμένη συνομιλία, σχόλια και αναφορές, σύγκριση εγγράφων. Μπορείτε επίσης να μοιράζεστε έγγραφα με διαφορετικά επίπεδα άδειας για να προστατεύσετε συγκεκριμένα δεδομένα από ανεπιθύμητη προσοχή.

ΛΗΨΗ ONLYOFFICE DOCS

Με το ONLYOFFICE DocSpace, είναι δυνατή η σύνδεση εκπαιδευτικού υλικού, μαθητών και εκπαιδευτικών σε προσαρμόσιμες αίθουσες. Μπορείτε εύκολα να προσκαλέσετε συμμαθητές, καθηγητές, κριτές κ.λπ. και να συνεργαστείτε αποτελεσματικά στα αρχεία μαθημάτων, στο διδακτικό υλικό και σε άλλα εκπαιδευτικά περιεχόμενα.

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ

Επιπλέον, το ONLYOFFICE Workspace επιτρέπει τη δημιουργία μιας φοιτητικής πύλης με τη μορφή διαδικτυακής τάξης με έργα, αλληλογραφία, χρονοδιαγράμματα, wiki, εργαλεία επικοινωνίας και προηγμένες επιλογές ασφαλείας, όπως έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων ή Ιδιωτικά δωμάτια.

ΛΗΨΗ WORKSPACE

2. Moodle

Το Moodle είναι μια πλατφόρμα εκμάθησης ανοιχτού κώδικα που επιτρέπει τη δημιουργία προσαρμοσμένου ασφαλούς περιβάλλοντος διδασκαλίας με διαδραστικά διαδικτυακά μαθήματα στο ιδιωτικό σας δίκτυο. Τα μαθήματα μπορούν να πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά, υπό την καθοδήγηση εκπαιδευτών και αυτοβούλως.

Αυτό που κάνει το Moodle μοναδικό είναι ότι μπορείτε να επεκτείνετε και να προσαρμόσετε το οικοσύστημά του. Αν ανοίξετε τον κατάλογο προσθέτων Moodle, θα βρείτε πάνω από 1.700 χρήσιμα πρόσθετα και πρόσθετα που έχουν αναπτυχθεί από την κοινότητα ανοιχτού κώδικα, όπως για βαθμολόγηση, κλήσεις ήχου και βίντεο, δημιουργία πιστοποιητικών κ.λπ.

Επομένως, τα Πρόσθετα ONLYOFFICE για το Moodle επιτρέπουν στους χρήστες να προσθέτουν δραστηριότητες εγγράφων στα μαθήματα, να δημιουργούν αναθέσεις με δυνατότητα συμπλήρωσης από οποιοδήποτε έγγραφο του Word και να υποβάλλουν τα αποτελέσματα συμπληρώνοντας μόνο τα απαιτούμενα πεδία στο έγγραφο.

3. Chamilo

Το Chamilo είναι ένα δωρεάν LMS που περιλαμβάνει δυνατότητες ηλεκτρονικής μάθησης και διαχείρισης περιεχομένου, που διανέμεται με άδεια GNU/GPL. Μια λίστα δραστηριοτήτων που μπορείτε να κάνετε με το Chamilo περιλαμβάνει τη διαχείριση χρηστών, μαθημάτων και κύκλων εκπαίδευσης, παρακολούθηση της προόδου των μαθητών, δημιουργία κοινωνικού δικτύου για μάθηση, διεξαγωγή εξετάσεων, δημιουργία πιστοποιητικών κ.λπ.

Με το ONLYOFFICE Docs ενσωματωμένο στο Chamilo, είναι δυνατή η επεξεργασία και η συνεργασία σε αρχεία γραφείου απευθείας μέσα στη δομή του μαθήματος.

What is student portal in 2023?
Πηγή εικόνας: chamilo.org

4. Canvas

Το Canvas είναι ένα Web-based LMS. Η πύλη χρησιμοποιείται από εκπαιδευτικά ιδρύματα, εκπαιδευτικούς και φοιτητές για πρόσβαση και διαχείριση διαδικτυακού εκπαιδευτικού υλικού μαθημάτων και για επικοινωνία σχετικά με την ανάπτυξη δεξιοτήτων και τα μαθησιακά επιτεύγματα.

Το Canvas περιλαμβάνει μια ποικιλία προσαρμόσιμων εργαλείων δημιουργίας και διαχείρισης μαθημάτων, αναλυτικά στοιχεία και στατιστικά στοιχεία μαθημάτων και χρηστών, καθώς και εργαλεία εσωτερικής επικοινωνίας. Τα ιδρύματα μπορεί να παρέχουν στους χρήστες έναν λογαριασμό Canvas ή μεμονωμένοι χρήστες μπορούν να δοκιμάσουν τη δωρεάν έκδοση κάνοντας εγγραφή με τον δικό τους λογαριασμό.

What is student portal in 2023?
Πηγή εικόνας: getapp.com

5. Google Classroom

Το Google Classroom είναι μια πλατφόρμα μεικτής μάθησης για εκπαιδευτικά ιδρύματα που στοχεύει στην απλοποίηση της δημιουργίας, της διανομής και της βαθμολόγησης εργασιών. Ο πρωταρχικός σκοπός του Google Classroom είναι να βελτιστοποιήσει τη διαδικασία κοινής χρήσης αρχείων μεταξύ καθηγητών και φοιτητών.

Οι φοιτητές μπορούν να προσκληθούν να συμμετάσχουν σε μια τάξη μέσω ενός ιδιωτικού κωδικού ή να εισαχθούν αυτόματα από έναν σχολικό τομέα. Κάθε τάξη δημιουργεί έναν ξεχωριστό φάκελο στο Google Drive του αντίστοιχου χρήστη, όπου ο φοιτητής μπορεί να υποβάλει εργασία για να βαθμολογηθεί από έναν καθηγητή. Οι καθηγητές μπορούν να παρακολουθούν την πρόοδο κάθε φοιτητή εξετάζοντας το ιστορικό αναθεωρήσεων ενός εγγράφου και, αφού βαθμολογηθούν, οι καθηγητές μπορούν να επιστρέψουν την εργασία τους μαζί με σχόλια και βαθμούς.

What is student portal in 2023?
Πηγή εικόνας: edu.google.com

6. Blackboard Learn

Το Blackboard Learn είναι ένα web-based εικονικό περιβάλλον μάθησης. Το λογισμικό διαθέτει διαχείριση μαθημάτων, προσαρμόσιμη αρχιτεκτονική και επεκτάσιμο σχεδιασμό που επιτρέπει την ενσωμάτωση με το πληροφοριακό σύστημα φοιτητών και με τα πρωτόκολλα ελέγχου ταυτότητας.

Οι κύριοι σκοποί του αναφέρονται ότι περιλαμβάνουν την προσθήκη διαδικτυακών στοιχείων σε μαθήματα που παραδίδονται παραδοσιακά πρόσωπο με πρόσωπο και την ανάπτυξη εντελώς διαδικτυακών μαθημάτων με λίγες ή καθόλου συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο.

What is student portal in 2023?
Πηγή εικόνας: www.blackboard.com

7. Gradelink

Το Gradelink είναι το πληροφοριακό σύστημα φοιτητών που συνδέει διαχειριστές, δασκάλους, γονείς και μαθητές σε ένα σύστημα που χειρίζεται τις ανάγκες βαθμολόγησης, παρακολούθησης και SIS.

Το Gradelink λειτουργεί εξ ολοκλήρου online μέσω του προγράμματος περιήγησης ιστού. Τα μέλη του προσωπικού μπορούν να εργάζονται από το σχολείο, το σπίτι ή οπουδήποτε είναι διαθέσιμη πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Μια ασφαλής σύνδεση προστατεύει όλους τους λογαριασμούς Gradelink.

What is student portal in 2023?
Πηγή εικόνας: www.gradelink.com

Ποιες είναι οι προοπτικές ανάπτυξης των φοιτητικών πυλών;

Οι ευρέως χρησιμοποιούμενες φοιτητικές πύλες και το λογισμικό LMS παρέχουν μια σταθερή βάση για περαιτέρω βελτιώσεις.

  • Εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών. Η προσθήκη μοντέρνων στοιχείων όπως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προσφέρει καλύτερη εξατομίκευση της πύλης για κάθε μαθητή.
  • Επικεντρωθείτε στη συνεργασία. Η εφαρμογή πιο χρήσιμων εργαλείων και επιλογών για την κοινή χρήση εγγράφων και τη συνεργασία θα βοηθήσει τους φοιτητές και τους καθηγητές να επιτύχουν υψηλότερο επίπεδο συντονισμού και επικοινωνίας απευθείας εντός της πύλης.
  • Ενσωματώσεις. Με την ενσωμάτωση των φοιτητικών πυλών με άλλες λύσεις, είτε πρόκειται για εργαλεία τηλεδιάσκεψης είτε για σουίτες γραφείου, οι χρήστες αποκτούν επιπλέον λειτουργικότητα και μπορούν να είναι πιο παραγωγικοί.
  • Ασφάλεια. Είναι πάντα σημαντικό να επιλέγετε λογισμικό όπου τα δεδομένα σας προστατεύονται πλήρως. Γι’ αυτό η προσθήκη περαιτέρω επιλογών ασφαλείας, για παράδειγμα διάφορων μεθόδων ελέγχου ταυτότητας, είναι ένας τρόπος για να διατηρείτε υπό έλεγχο ευαίσθητα δεδομένα, όπως προσωπικά αναγνωριστικά ή σημαντικά έγγραφα.

Χρησιμοποιείτε κάποια φοιτητική πύλη στο εκπαιδευτικό σας ίδρυμα; Μοιραστείτε τις εμπειρίες και τις ιδέες σας στα σχόλια παρακάτω.

Δημιουργήστε τον δωρεάν λογαριασμό ONLYOFFICE σας

Online προβολή, επεξεργασία και συνεργασία σε έγγραφα, υπολογιστικά φύλλα, παρουσιάσεις, φόρμες και αρχεία PDF.