10 συμβουλές για το πώς να μελετάτε αποτελεσματικά

Η γνώση διαφορετικών στρατηγικών μάθησης και η χρήση των κατάλληλων εργαλείων είναι πολύ σημαντικά για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις σπουδές μας. Προφανώς, οι τρόποι μελέτης θα ποικίλλουν ανάλογα με το είδος του θέματος που πρέπει να μάθουμε και επίσης ανάλογα με το είδος του τεστ ή της εξέτασης που πρέπει να κάνουμε. Σε αυτό το άρθρο, θα βρείτε 10 χρήσιμες συμβουλές για το πώς να μελετάτε αποτελεσματικά γνωρίζοντας τις βασικές αρχές της αυτοοργάνωσης και τις ψυχολογικές τεχνικές και πώς να χρησιμοποιείτε τη σύγχρονη τεχνολογία.

10 tips on how to study effectively

Το να έχεις καλή μνήμη δεν αρκεί πάντα για να πετύχεις ως φοιτητής. Αν θέλετε να μάθετε πώς να μελετάτε καλύτερα και να προετοιμαστείτε για τις εξετάσεις σας με λιγότερη προσπάθεια, έχετε έρθει στο σωστό μέρος. Ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω συμβουλές και ανακαλύψτε μερικές πραγματικά χρήσιμες ιδέες για το τι μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους σας και να γίνετε καλός φοιτητής.

Συμβουλή 1. Αφιερώστε χρόνο και οργανώστε το πρόγραμμα μελέτης σας

Όπως κάθε άλλη δραστηριότητα, η μελέτη δεν πρέπει να είναι χαοτική. Δύσκολα θα πετύχετε αν μελετάτε μια στο τόσο όταν έχετε έμπνευση. Αυτή είναι σκληρή δουλειά και πρέπει να έχετε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να το κάνετε. Εάν είστε καλοί στη διαχείριση χρόνου, θα είστε σε θέση να επιτύχετε τους μαθησιακούς σας στόχους με ευκολία.

Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να κατανοήσετε ποιες πληροφορίες πρέπει να μάθετε και ποιες εργασίες να κάνετε. Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα για να διατηρήσετε μια λογική ισορροπία μεταξύ της μελέτης σας και της κοινωνικής σας ζωής. Μην μελετάτε για ώρες χωρίς διαλείμματα και ξεκουράζεστε τουλάχιστον 10 λεπτά κάθε 50 λεπτά χωρίζοντας τον φόρτο μελέτης σας σε τμήματα. Σημειώστε την πρόοδο που σημειώνετε και φροντίστε να αφιερώσετε χρόνο για να ολοκληρώσετε καθήκοντα και άλλες εργασίες. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να ελέγξετε το ρυθμό μελέτης σας και να προγραμματίσετε το μέλλον.

Εάν έχετε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μελέτης και το τηρήσετε, θα σας παρακινήσει να μελετήσετε καλύτερα καθώς θα έχετε μια οπτική επιβεβαίωση της προόδου σας.

Συμβουλή 2. Υπογραμμίστε και επισημάνετε σημαντικές πληροφορίες

Η υπογράμμιση βασικών εννοιών όταν μαθαίνετε σημαντικές πληροφορίες σας βοηθά να προσδιορίσετε τις κύριες ιδέες με μια ματιά και να τις έχετε υπόψη σας. Σας επιτρέπει επίσης να κάνετε συνδέσεις μεταξύ διαφορετικών όρων για να δημιουργήσετε έναν εννοιολογικό χάρτη στη συνέχεια. Όταν κάνετε περιγράμματα ή περιλήψεις, μαθαίνετε να εξάγετε τα πιο σημαντικά σημεία και να τα συνδέετε με αυτά που ήδη γνωρίζετε.

Προσπαθήστε να γράψετε όλες τις βασικές έννοιες και ιδέες και να τις αναθεωρείτε από καιρό σε καιρό. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να αναθεωρήσετε όλα όσα μαθαίνετε στο μάθημα όταν επιστρέψετε στο σπίτι. Η υπογράμμιση και η καταγραφή βασικών εννοιών θα σας βοηθήσει να απομνημονεύσετε πιο εύκολα σημαντικές πληροφορίες.

Συμβουλή 3. Ξεφορτωθείτε οτιδήποτε μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή

Ακούγεται προφανές, αλλά όταν μελετάτε, θα πρέπει να αφιερώνετε τον χρόνο σας στη μελέτη. Εάν υπάρχει κάτι που μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ενδέχεται να μην επιτύχετε τους μαθησιακούς σας στόχους.

Γι’ αυτό, συνιστάται να προετοιμάσετε τον χώρο μελέτης σας εκ των προτέρων, ώστε όταν επικεντρώνεστε στην πρώτη σελίδα του βιβλίου μαθημάτων σας, να μην υπάρχουν στοιχεία που αποσπούν την προσοχή γύρω σας. Κάνοντας αυτό πριν ξεκινήσετε τη μελέτη θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τον πειρασμό μόλις ξεκινήσετε, και επίσης θα αποτρέψει το να είναι μια απογοητευτική εμπειρία από τα πρώτα λεπτά.

Τα πιο συνηθισμένα πράγματα που αποσπούν την προσοχή είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η τηλεόραση, τα κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές, τα κατοικίδια, οι θορυβώδεις γείτονες και άλλα στοιχεία της καθημερινότητάς σας. Προσπαθήστε να βεβαιωθείτε ότι κανένα από αυτά δεν θα σας αποσπάσει την προσοχή όταν μαθαίνετε, αλλά μην ανησυχείτε αν υπάρχει κάτι που δεν μπορείτε να ελέγξετε.

Συμβουλή 4. Μη μελετάτε μόνοι σας

Μπορεί να πιστεύετε ότι αυτή η συμβουλή έρχεται σε αντίθεση με την προηγούμενη, αλλά λειτουργεί για πολλούς φοιτητές. Αν και κάποιοι βρίσκουν εκνευριστικό να μελετούν με άλλους, μπορεί να ανήκετε σε εκείνους που μπορούν να επωφεληθούν από την ανταλλαγή γνώσεων και απόψεων με ομοϊδεάτες.

Δοκιμάστε να μελετήσετε με άλλο άτομο. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να έχετε ο ένας τον άλλον με υψηλά κίνητρα και να μειώσετε το κόστος, επειδή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους ίδιους πόρους εκμάθησης. Επιπλέον, μπορείτε να δοκιμάσετε ο ένας τον άλλον κάνοντας κατά καιρούς ερωτήσεις σχετικά με το υλικό του μαθήματος και να εξηγήσετε τα θέματα που γνωρίζετε καλύτερα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να μελετάτε με ευχαρίστηση και διασκέδαση, κάτι που μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό από την κουραστική εργασία ρουτίνας.

Συμβουλή 5. Δοκιμάστε τον εαυτό σας για να μελετήσετε αποτελεσματικά

Αυτός είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε το πρόγραμμα μελέτης σας. Επιπλέον, αυτή η τεχνική μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το άγχος και το στρες πριν από εξετάσεις. Απλά πρέπει να δοκιμάσετε τον εαυτό σας κάνοντας ερωτήσεις για το θέμα που μαθαίνετε για να ελέγξετε τις γνώσεις σας. Έτσι θα ξέρετε σε τι υστερείτε και τι πρέπει να αναθεωρήσετε για άλλη μια φορά.

Επιπλέον, η δοκιμή του εαυτού σας θα σας βοηθήσει να μάθετε πώς να μελετάτε καλύτερα όταν έρθει η ώρα για τις πραγματικές εξετάσεις ή τεστ. Θα νιώσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση όταν απαντάτε στις ερωτήσεις που έχετε ήδη απαντήσει αρκετές φορές στο παρελθόν.

Συμβουλή 6. Μη φοβάστε τα προβλήματα και τις δυσκολίες

Οι φοιτητές συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα όταν επεξεργάζονται πολλές πληροφορίες όταν προετοιμάζονται για τα μαθήματα ή τις εξετάσεις τους. Μπορεί να παρεξηγήσουν κάτι, να μπερδέψουν παρόμοιες έννοιες, να αποτύχουν να βρουν αξιόπιστο εκπαιδευτικό υλικό για την έρευνά τους και ούτω καθεξής. Ως φοιτητής, θα πρέπει να μπορείτε να κάνετε τα προβλήματά σας να λειτουργούν για εσάς. Έχετε χαμηλό βαθμό; Προσδιορίστε τι έχετε κάνει λάθος. Δεν καταλαβαίνετε ένα θέμα; Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες και ψάξτε σε αυτές. Μείνετε πίσω με ένα συγκεκριμένο θέμα; Ζητήστε τη βοήθεια του καθηγητή σας ή βρείτε έναν καλό δάσκαλο. Να θυμάστε ότι κάθε πρόβλημα έχει μια λύση και μην επιτρέπετε σε προσωρινές δυσκολίες να καταρρίψουν την πρόοδό σας.

Συμβουλή 7. Δημιουργήστε ένα σύστημα ανταμοιβής

Η σκληρή μελέτη μπορεί να είναι εξαιρετικά εξαντλητική για την ψυχική και συναισθηματική σας υγεία. Γι’ αυτό είναι πραγματικά δύσκολο να παραμείνετε παρακινημένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι μικρές ανταμοιβές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μελέτης μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη συγκέντρωση και την παραγωγικότητα. Για παράδειγμα, όταν τελειώνετε μια εργασία, περιποιηθείτε τον εαυτό σας με κάτι νόστιμο, όπως ένα παγωτό ή ακούστε ένα από τα αγαπημένα σας τραγούδια.

Συμβουλή 8. Ξεκουραστείτε αρκετά και κοιμηθείτε καλά για να μελετήσετε αποτελεσματικά

Φυσικά, όσο περισσότερο μελετάτε, τόσο καλύτερα αποτελέσματα έχετε. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να μελετάτε πολύ σκληρά από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου. Ο εγκέφαλός σας όπως και το σώμα σας χρειάζεται ξεκούραση μετά από ώρες μελέτης, επομένως πρέπει να κάνετε τακτικά διαλείμματα για να χαλαρώσετε και να τεντώσετε τα πόδια σας.

Ο ύπνος είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας. Εάν δεν κοιμάστε αρκετά, οι γνωστικές σας ικανότητες αναπόφευκτα θα χειροτερέψουν. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την κούραση, την κακή μνήμη και την απώλεια κινήτρων. Ένας 8 ωρος ύπνος είναι αυτό που χρειάζεστε για να μελετήσετε αποτελεσματικά.

Συμβουλή 9. Δημιουργήστε έναν εικονικό κόμβο συνεργασίας

Ανεξάρτητα από το τι σπουδάζετε, συνιστάται πάντα να δημιουργείτε ένα κεντρικό εικονικό περιβάλλον όπου θα μπορείτε να διατηρείτε και να έχετε πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα και το υλικό που σχετίζονται με τη μελέτη, μερικές φορές μαζί με τους συμφοιτητές σας. Υπάρχουν πολλοί κόμβοι συνεργασίας εκεί έξω και το ONLYOFFICE DocSpace είναι μία από τις καλύτερες επιλογές που σας επιτρέπουν να μελετάτε πιο αποτελεσματικά. Ας δούμε πώς να μελετήσουμε καλύτερα με αυτό.

Το ONLYOFFICE DocSpace είναι μια ασφαλής πλατφόρμα συνεργασίας στο cloud που ενσωματώνει τη λειτουργικότητα μιας διαδικτυακής σουίτας γραφείου με ένα ευέλικτο σύστημα διαχείρισης αρχείων. Χρησιμοποιώντας το, όχι μόνο μπορείτε να κρατήσετε όλες τις γραπτές εργασίες, τα δοκίμια, τις παρουσιάσεις και τις σημειώσεις σας σε ένα μέρος αλλά και να συνεργαστείτε σε αυτές με άλλα άτομα σε πραγματικό χρόνο, είτε είναι μαθητές, καθηγητές ή δάσκαλοι.

Αυτό που κάνει το ONLYOFFICE DocSpace ένα χρήσιμο εργαλείο για σκοπούς μελέτης είναι η δυνατότητα δημιουργίας δωματίων. Τα δωμάτια του DocSpace είναι εικονικά μέρη με προκαθορισμένα δικαιώματα πρόσβασης όπου αλληλεπιδράτε με άλλους χρήστες όπως θέλετε. Φανταστείτε ότι πρέπει να δημιουργήσετε μια παρουσίαση με κάποιον άλλο. Μπορείτε να δημιουργήσετε μια αίθουσα συνεργασίας για αυτήν την εργασία και να προσκαλέσετε άλλους συμμετέχοντες, παρέχοντάς τους δικαιώματα πρόσβασης επεξεργασίας. Αυτό είναι. Τώρα μπορείτε να συν-επεξεργάζεστε την παρουσίαση μαζί με άλλους συνεργάτες, ανταλλάσσοντας απόψεις και προτάσεις σε πραγματικό χρόνο.

Επίσης, μπορείτε να δημιουργήσετε προσαρμοσμένα δωμάτια όπου υπάρχουν ορισμένα πρόσθετα επίπεδα πρόσβασης. Φανταστείτε ότι κάνετε κάποια έρευνα υπό την καθοδήγηση του καθηγητή των Φυσικών Επιστημών σας. Θέλετε ο καθηγητής να δώσει σχόλια για την εργασία σας χωρίς να μπορεί να επεξεργαστεί τα έγγραφά σας. Απλώς δημιουργήστε μια προσαρμοσμένη αίθουσα για την έρευνά σας και προσκαλέστε τον καθηγητή ως κριτικό. Με αυτόν τον τρόπο, ο κριτής θα μπορεί να ελέγξει την εργασία σας χωρίς να αλλάξει το περιεχόμενο των εγγράφων σας.

Το ONLYOFFICE DocSpace έχει σκοπό να κάνει τη συνεργασία εγγράφων όσο το δυνατόν πιο απλή. Μπορείτε εύκολα να διαχειριστείτε δωμάτια σύμφωνα με τις ανάγκες σας, να δημιουργήσετε και να επεξεργαστείτε αρχεία γραφείου (έγγραφα, φύλλα, φόρμες και παρουσιάσεις), να ανεβάσετε και να αναπαράγετε αρχεία πολυμέσων, να προσκαλέσετε άλλους για συνεργασία, να αποκτήσετε πρόσβαση στα έγγραφά σας από επιτραπέζιους και κινητές συσκευές και πολλά άλλα. Το ONLYOFFICE DocSpace είναι διαθέσιμο δωρεάν, ώστε να μπορείτε να δημιουργήσετε τη δική σας συνεργατική πλατφόρμα αυτή τη στιγμή και να δείτε πόσο ταιριάζει στις συνήθειες μελέτης σας:

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΩΡΑ

Συμβουλή 10. Εκμεταλλευτείτε τη σύγχρονη τεχνολογία για να μελετήσετε καλύτερα

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, εδώ είναι μερικά άλλα πρόσθετα εργαλεία λογισμικού που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προχωρήσετε πιο γρήγορα όταν μαθαίνετε:

  1. ONLYOFFICE Desktop Editors. Μια εφαρμογή γραφείου ανοιχτού κώδικα που μπορεί εύκολα να αντικαταστήσει το δημοφιλές ιδιοταγές λογισμικό γραφείου λόγω της πλήρους συμβατότητάς του με το Word. Αρχεία Excel και PowerPoint και υποστήριξη για διάφορες μορφές, όπως PDF, EPUB, FB2 και DJVu. Η εφαρμογή είναι δωρεάν και λειτουργεί σε Windows, Linux και macOS δίνοντας τη δυνατότητα δημιουργίας και επεξεργασίας εγγράφων, υπολογιστικών φύλλων, παρουσιάσεων και φορμών εκτός σύνδεσης.
  2. ChatGPT. Ένα chatbot που βασίζεται σε γλωσσικά μοντέλα και βρίσκει ευρεία εφαρμογή στην εκπαίδευση. Οι φοιτητές μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν και να τελειοποιήσουν κείμενα, να διορθώσουν λάθη γραμματικής και στυλ, να βρουν συνώνυμα, να μεταφράσουν λέξεις και φράσεις, να συνοψίσουν βασικά σημεία κ.λπ.
  3. myHomework Student Planner. Ένας ψηφιακός προγραμματιστής που επιτρέπει στους μαθητές να παρακολουθούν τις τάξεις, τις εργασίες για το σπίτι, τα τεστ, τις εξετάσεις και τα έργα τους με τη βοήθεια υπενθυμίσεων ημερομηνίας λήξης.
  4. Cold Turkey. Μια πολύ χρήσιμη εφαρμογή για όσους φοιτητές αποσπώνται εύκολα και θέλουν να ενισχύσουν την παραγωγικότητά τους. Επιτρέπει τη ρύθμιση ενός χρονοδιακόπτη κατά τη διάρκεια του οποίου δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε ιστότοπους, παιχνίδια και ακόμη και εφαρμογές που αποσπούν την προσοχή.
  5. AVS4YOU. Ένα σύνολο εργαλείων επεξεργασίας πολυμέσων για αρχεία ήχου, βίντεο και εικόνες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία έργων βίντεο και παρουσιάσεων με εντυπωσιακά οπτικά εφέ και αυτοκόλλητα.
  6. Zotero. Μια απαραίτητη εφαρμογή για φοιτητές και ερευνητές που θέλουν να δημιουργήσουν υψηλής ποιότητας βιβλιογραφίες, σχολιασμούς και ακαδημαϊκές αναφορές με ευκολία. Είναι συμβατό με δημοφιλείς επεξεργαστές κειμένου, όπως τα Google Docs, το Microsoft Word και το ONLYOFFICE.

Συμπέρασμα

Εάν αξιοποιήσετε σωστά αυτές τις 10 συμβουλές, σύντομα θα καταλάβετε ότι έχετε μάθει πώς να μελετάτε αποτελεσματικά. Αλλάξτε τις συνήθειες μελέτης σας προς το καλύτερο και αξιοποιήστε στο έπακρο τη διαδικασία μελέτης με τον λιγότερο δυνατό κόπο. Καλή επιτυχία στις προσπάθειές σας!

Δημιουργήστε τον δωρεάν λογαριασμό ONLYOFFICE σας

Online προβολή, επεξεργασία και συνεργασία σε έγγραφα, υπολογιστικά φύλλα, παρουσιάσεις, φόρμες και αρχεία PDF.