Πώς να χρησιμοποιήσετε το AI στην εκπαίδευση

Η ενσωμάτωση των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι ένα καυτό θέμα σήμερα. Ας ανακαλύψουμε τα πάντα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και την εκπαίδευση: τάσεις, οφέλη και αποτελέσματα, παραδείγματα και χρήσιμα εργαλεία, πιθανά μελλοντικά σενάρια.

Auto Draft

Τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη και γιατί επηρεάζει την εκπαίδευση

Σήμερα, όλοι έχουν ακούσει για τεχνητή νοημοσύνη ή AI, τουλάχιστον μία φορά. Σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια Britannica, η τεχνητή νοημοσύνη είναι η ικανότητα ενός ψηφιακού υπολογιστή ή ενός ρομπότ ελεγχόμενου από υπολογιστή να εκτελεί εργασίες που συνήθως συνδέονται με ευφυή όντα.

Η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει την εκπαίδευση; Χωρίς αμφιβολία, η εκπαίδευση είναι ένας από τους τομείς όπου η τεχνητή νοημοσύνη έχει τεράστιο αντίκτυπο. Και αυτή η τάση αυξάνεται ραγδαία. Γιατί συμβαίνει; Η απάντηση είναι αρκετά εύκολη.

Η εκπαίδευση τείνει να υιοθετεί διάφορες σύγχρονες πρακτικές προκειμένου να βελτιώσει τη συνολική εκπαιδευτική εμπειρία. Τα συστήματα διαχείρισης μάθησης, η μάθηση με τη βοήθεια βίντεο, το gamification κ.λπ. είναι μερικά μόνο παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει τη συμμετοχή των μαθητών και τον προγραμματισμό μαθημάτων.

Η τεχνητή νοημοσύνη ως ανερχόμενη τεχνολογία δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτήν την περίπτωση. Διάφορες υπηρεσίες και εργαλεία που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούνται ήδη στην εκπαιδευτική διαδικασία, ξεκινώντας από την ανάθεση και την αυτοματοποίηση βαθμολόγησης έως την ανάλυση δεδομένων και τους προσαρμοσμένους αλγόριθμους εκμάθησης.

Λοιπόν, ας μιλήσουμε για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση.

Οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση

Αν διερευνήσουμε τα κύρια οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση, μπορούμε να απαριθμήσουμε τα ακόλουθα:

  • Εξατομίκευση. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μας δώσει μια πιο διαφοροποιημένη και εξατομικευμένη εμπειρία μάθησης. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι σε θέση να αναλύει τα δυνατά σημεία και τα ενδιαφέροντα των μαθητών, να παρακολουθεί την πρόοδο και την απόδοση, να προσδιορίζει τομείς στους οποίους δεν είναι ιδιαίτερα καλοί. Με αυτόν τον τρόπο, τα εργαλεία που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να προσαρμόσουν το περιεχόμενο και τη μέθοδο παράδοσης, καθώς και να προσαρμοστούν στην ταχύτητα κάθε μαθητή ξεχωριστά, ώστε να μπορούν να μαθαίνουν διαφορετικά και με τον δικό τους ρυθμό.
  • Συμπερίληψη. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει την προσβασιμότητα και να διασφαλίσει ότι οι μαθητές με ειδικές ανάγκες έχουν πρόσβαση σε πλούσιες ευκαιρίες μάθησης. Για παράδειγμα, τα εργαλεία που υποστηρίζονται από AI μπορούν να δημιουργήσουν υπότιτλους και μεταφράσεις μιας παρουσίασης που πραγματοποιείται σε πραγματικό χρόνο.
  • Ενεργή συμμετοχή. Ένα άλλο πλεονέκτημα της τεχνητής νοημοσύνης είναι ότι μπορεί να προσφέρει πιο ελκυστικές μαθησιακές εμπειρίες. Για παράδειγμα, οι τεχνολογίες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας επιτρέπουν τη δημιουργία διαδραστικών και καθηλωτικών περιβαλλόντων μάθησης όπου οι μαθητές μπορούν να εξερευνήσουν και να αλληλεπιδράσουν πιο ελκυστικά και αξέχαστα με το περιεχόμενο.
  • Αυτοματοποίηση. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αυτοματοποιήσει διοικητικές εργασίες, όπως η βαθμολόγηση, για να ελευθερώσει χρόνο στους εκπαιδευτικούς ώστε να επικεντρωθούν σε άλλες σημαντικές πτυχές διδασκαλίας.

10 παραδείγματα για το πώς να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαίδευση

Ας μιλήσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια και ας δούμε πώς η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης φέρνει επανάσταση στον εκπαιδευτικό τομέα σε ακριβή παραδείγματα.

Για εκπαιδευτικούς, δασκάλους, καθηγητές

  1. Αυτοματοποιημένη αξιολόγηση με την τεχνητή νοημοσύνη των εργασιών, των τεστ πολλαπλής επιλογής, των προγραμματιστικών εργασιών κ.λπ.
  2. Έξυπνα συστήματα διδασκαλίας (ITS) για την προετοιμασία εξατομικευμένων και προσαρμοστικών σχεδίων μαθημάτων ή μαθημάτων.
  3. Έξυπνη δημιουργία εκπαιδευτικού περιεχομένου.
  4. Αυτοματοποιημένες αναλύσεις AI μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων μαθητών.
  5. Εικονικοί βοηθοί για επίπονες και επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες, για παράδειγμα, οργάνωση χρονοδιαγράμματος.

Για τους φοιτητές

  1. Chatbots που παρέχουν υποστήριξη φοιτητών 24/7.
  2. Απομαγνητοφώνηση παρουσιάσεων και διαλέξεων.
  3. Βελτιωμένη ακαδημαϊκή έρευνα (γρήγορη επεξεργασία δεδομένων, δημιουργία υποθέσεων, διεξαγωγή βιβλιογραφικών ανασκοπήσεων).
  4. Εφαρμογές VR, για παράδειγμα, για τη διεξαγωγή πειραμάτων χημείας σε εικονικά εργαστήρια, τη μελέτη άστρων και γαλαξιών από κοντά, κ.λπ.
  5. Εργασία με έγγραφα με τεχνητή νοημοσύνη (σύνοψη κειμένων και δημιουργία επικεφαλίδων, δημιουργία λέξεων-κλειδιών, εύρεση συνωνύμων και πολλά άλλα).

Εκπαιδευτικά εργαλεία βασισμένα σε Generative AI

Το Generative AI στην εκπαίδευση επιτρέπει τη γρήγορη δημιουργία νέου και ρεαλιστικού γραφικού, κειμένου και κινούμενου περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων κειμένων, εικόνων, βίντεο, παιχνιδιών κ.λπ. Τα μοντέλα Generative AI χρησιμοποιούνται επίσης για τη δημιουργία εξατομικευμένων προτάσεων για χρήστες με βάση τις προτιμήσεις και τα ιστορικά τους δεδομένα.

Λαμβάνοντάς το υπόψη, σας προτείνουμε να ελέγξετε ποια εργαλεία παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να σας βοηθήσουν στην εκπαιδευτική διαδικασία.

ChatGPT

Ένα πολύ γνωστό chatbot, το ChatGPT, το οποίο έχει κατακλύσει πρόσφατα τις ροές ειδήσεων, χρησιμοποιείται πλέον ευρέως για εκπαιδευτικούς σκοπούς, τόσο ως ξεχωριστή υπηρεσία όσο και ως πρόσθετο σε άλλες λύσεις ηλεκτρονικής μάθησης, όπως το Moodle και το ONLYOFFICE.

Το ChatGPT εκτελεί εργασίες που περιλαμβάνουν την κατανόηση ή τη δημιουργία φυσικής γλώσσας και μπορεί ακόμη και να δημιουργήσει έναν κώδικα προγραμματισμού.

How to use AI in education
Δημιουργία κώδικα παιχνιδιού χρησιμοποιώντας το πρόσθετο ChatGPT στο ONLYOFFICE Docs

ONLYOFFICE

Το ONLYOFFICE διαθέτει ένα πρόσθετο με AI βοηθό με υποστήριξη του ChatGPT που συνδέεται με τον λογαριασμό σας OpenAI και σας βοηθά με τη δημιουργία και την επεξεργασία κειμένου, την εκτέλεση εργασιών όπως η σύνταξη και η σύνοψη, η δημιουργία εικόνων, μετάφραση και ανάλυση λέξεων. Και αυτό που είναι σημαντικό, μπορείτε να εκτελέσετε όλες αυτές τις δραστηριότητες απευθείας μέσα στους επεξεργαστές, χωρίς να χρειάζεται να κάνετε εναλλαγή μεταξύ πολλών εφαρμογών.

Μπορείτε να κάνετε λήψη του ONLYOFFICE Docs και να το ενσωματώστε με το LMS που χρησιμοποιείτε ήδη όπως Moodle, OpenOlat, Chamilo κ.λπ. ή δημιουργήστε έναν δωρεάν λογαριασμό στην πλατφόρμα που βασίζεται σε δωμάτια ONLYOFFICE DocSpace και δοκιμάστε τον βοηθό AI για εκπαίδευση τώρα.

ΚΑΝΤΕ ΕΓΓΡΑΦΗ

Duolingo

Το Duolingo είναι μια πλατφόρμα εκμάθησης γλωσσών που έχει υιοθετήσει τους αλγόριθμους AI για καλύτερη εξατομίκευση εφαρμογών για κάθε μαθητή. Χρησιμοποιούν επίσης τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσουν μαθήματα και να βεβαιωθούν ότι οι ασκήσεις που βλέπουμε στο Duolingo είναι στο τέλειο επίπεδο δυσκολίας με βάση τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία κάθε μαθητή.

How to use AI in education
Πηγή εικόνας: Duolingo

Coursera

Το Coursera είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα εκμάθησης που συνεργάζεται με πανεπιστήμια και οργανισμούς για να προσφέρει μαθήματα, πιστοποιητικά και πτυχία online. Η Coursera χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να υποστηρίξει άτομα με εξατομικευμένη και διαδραστική μάθηση, να βοηθήσει τους εκπαιδευτές να δημιουργήσουν και να ενημερώσουν περιεχόμενο υψηλής ποιότητας πιο γρήγορα και οικονομικά, και να δώσει τη δυνατότητα στα ιδρύματα να εφαρμόσουν μεγάλης κλίμακας προσπάθειες αναβάθμισης των δεξιοτήτων και τη μετάβαση των εργαζομένων σε θέσεις εργασίας του μέλλοντος.

How to use AI in education
Πηγή εικόνας: Coursera

Carnegie Learning

Η Carnegie Learning, ένας καινοτόμος πάροχος εκπαιδευτικών τεχνολογιών και λύσεων προγραμμάτων σπουδών, βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση στις λύσεις της για μαθητές γυμνασίου και κολεγίου. Αυτές οι πλατφόρμες προσφέρουν πολλές μοναδικές λύσεις για τους τομείς των μαθηματικών, του γραμματικής ή των γλωσσών του κόσμου.

How to use AI in education
Πηγή εικόνας: Carnegie Learning

ALEKS

Το ALEKS είναι μια πλατφόρμα εκμάθησης μαθηματικών με τεχνητή νοημοσύνη που παρέχει προσαρμοστικές αξιολογήσεις και εξατομικευμένα σχέδια εκμάθησης.

How to use AI in education
Πηγή εικόνας: Aleks

Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση

Η ραγδαία τάση της τεχνητής νοημοσύνης φέρνει πολλά θετικά σχόλια και προσδοκίες. Ταυτόχρονα, μπορεί να είναι λίγο τρομακτικό για μερικούς ανθρώπους, κάτι που είναι απολύτως κατανοητό όταν πρόκειται για τη χρήση κάτι ολοκαίνουργιου.

Όλες οι τάσεις και τα οφέλη από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση, όπως η εξατομικευμένη μάθηση, η προγνωστική ανάλυση, η αυτοματοποιημένη βαθμολόγηση, η έξυπνη δημιουργία περιεχομένου και άλλα θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση. Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους είναι ότι μπορεί να απανθρωποποιήσει τη μαθησιακή εμπειρία. Με τους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης να παράγουν περιεχόμενο και να αποφασίζουν για τον ρυθμό των μαθημάτων, οι μαθητές μπορεί να χάσουν τη διαφοροποιημένη προσέγγιση που μπορεί να προσφέρει ένας ανθρώπινος δάσκαλος. Έτσι, ο κοινός μας στόχος είναι να βρούμε μια τέλεια ισορροπία εδώ.

Και τι πιστεύετε για τις τρέχουσες και μελλοντικές τάσεις της εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της εκπαίδευσης;

Δημιουργήστε τον δωρεάν λογαριασμό ONLYOFFICE σας

Online προβολή, επεξεργασία και συνεργασία σε έγγραφα, υπολογιστικά φύλλα, παρουσιάσεις, φόρμες και αρχεία PDF.