Οι κορυφαίες 8 μορφές αρχείων εγγράφων

Δεν ξέρετε πώς να επιλέξετε μια κατάλληλη και συμβατή μορφή αρχείου εγγράφου; Ελέγξτε το άρθρο μας για να κατανοήσετε την εφαρμογή τους και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός. Επίσης, θα καλύψουμε εφαρμογές που μπορούν να ανοίξουν διαφορετικές επεκτάσεις αρχείων.

Top 8 document file formats

PDF

Το Portable Document Format (PDF) αναπτύχθηκε από την Adobe και τυποποιήθηκε παγκοσμίως. Αυτός ο τύπος εγγράφου χρησιμοποιείται για την παρουσίαση εγγράφων με κείμενο, γραφικά, συνδέσμους με δυνατότητα κλικ, αρχεία ήχου και βίντεο κ.λπ.

Top 8 document file formats
Πηγή: Adobe

Τα ακόλουθα πλεονεκτήματα καθιστούν το PDF το πιο δημοφιλές για τη ροή εργασίας ηλεκτρονικών εγγράφων:

  • Το PDF μπορεί να ανοίξει από οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης ιστού — δεν χρειάζεται ειδικό λογισμικό
  • Ασφάλεια (υδατογραφήματα, κωδικοί πρόσβασης, ψηφιακές υπογραφές κ.λπ.)
  • Αυθεντικότητα γραφικών
  • Διαφορετικά περιεχόμενα, συμπεριλαμβανομένων τρισδιάστατων μοντέλων και διαδραστικών πεδίων
  • Συμπίεση χωρίς απώλεια ποιότητας

Το PDF έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τον υψηλότερο βαθμό προστασίας περιεχομένου. Ωστόσο, υπάρχουν λίγοι τρόποι για να επεξεργαστείτε αυτό που υπάρχει μέσα στο έγγραφό σας δωρεάν. Μάθετε πώς να μετατρέψετε το PDF σε DOCX.

Πώς να ανοίξετε το PDF: Adobe Acrobat, ABBYY FineReader, Preview, ONLYOFFICE Docs, Chrome (ή οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα περιήγησης)

DOCX

Το DOCX είναι μία από τις καλύτερες μορφές εγγράφων για επεξεργασία κειμένου, καθώς και ο προκάτοχός του DOC. Αναπτύχθηκε από τη Microsoft, αυτός ο τύπος αρχείου παρέχει περισσότερες ευκαιρίες για επεξεργασία ενός εγγράφου από ό,τι το PDF.

Top 8 document file formats

Μπορείτε να εργαστείτε με περιεχόμενο DOCX χρησιμοποιώντας παραδοσιακά εργαλεία γραφείου, πρόσθετα τρίτων και μακροεντολές. Το DOCX είναι μια καλή επιλογή, αν θέλετε να:

  • Μοιραστείτε έγγραφα κειμένου σε κάποιον
  • Αντιγράψτε και επεξεργαστείτε το περιεχόμενο
  • Εκτυπώσετε αρχεία κειμένου
  • Κάντε απλές σημειώσεις

Το DOCX δεν είναι τόσο πλούσιο σε χαρακτηριστικά ασφάλειας περιεχομένου όσο το PDF. Μάθετε πώς να μετατρέψετε το DOCX σε PDF.

Πώς να ανοίξετε το DOCX: ONLYOFFICE Docs, Microsoft Word, Google Docs, Pages, WPS Office

OFORM και DOCXF

Οι b>OFORM και DOCXF είναι εγγενείς μορφές που αναπτύχθηκαν από το ONLYOFFICE και αντιπροσωπεύουν φόρμες με δυνατότητα συμπλήρωσης. Με αυτές τις επεκτάσεις, μπορείτε να αποθηκεύσετε πρότυπα αντί να δημιουργείτε παρόμοια έγγραφα από την αρχή. Εκτός αυτού, υπάρχει μία δωρεάν βιβλιοθήκη OFORM με πολλά πρότυπα για αυτοματοποιημένη ροή εργασίας εγγράφων.

Το OFORM επιτρέπει τη συμπλήρωση μιας φόρμας, ενώ το DOCXF μπορεί να επεξεργαστεί για να προσθέσει νέα στοιχεία (πεδία, πλαίσια, κουμπιά κ.λπ.).

Top 8 document file formats

Οι μορφές υποστηρίζονται προς το παρόν μόνο από τα ONLYOFFICE Docs.

Πώς να ανοίξετε το OFORM και το DOCXF: ONLYOFFICE Docs

XLSX

Το XLSX είναι μια εγγενής μορφή υπολογιστικού φύλλου του Microsoft Excel, το οποίο είναι ένα καθολικό εργαλείο για επαγγελματίες που εργάζονται σε διάφορους κλάδους. Λογιστικά, μάρκετινγκ, ανάλυση δεδομένων ή μηνιαίος προϋπολογισμός — τα υπολογιστικά φύλλα μπορεί να είναι χρήσιμα κυριολεκτικά σε οποιαδήποτε εργασία.

Top 8 document file formats

Οι συναρτήσεις στα κελιά υπολογίζονται με βάση τους τελεστές και τις δεδομένες συνθήκες. Αυτό το μέρος των υπολογιστικών φύλλων XLSX μπορεί να φαίνεται τρομακτικό στην αρχή. Αλλά ακόμη και με βασικές γνώσεις, τα αρχεία XLSX είναι σχεδόν το πιο ισχυρό και προσαρμόσιμο εργαλείο για την αυτοματοποίηση της καθημερινότητάς σας. Έχουμε μερικές γρήγορες συμβουλές για υπολογιστικά φύλλα στο TikTok.

Πώς να ανοίξετε το XLSX: ONLYOFFICE Docs, Microsoft Excel, Google Sheets, Numbers, WPS Office

PPTX

Το PPTX είναι γνωστό σε οποιονδήποτε εργάζεται με παρουσιάσεις και διαφάνειες. Αυτή η μορφή εγγράφου επιτρέπει τη δημιουργία ζωντανών προβολών διαφανειών με κείμενο, αντικείμενα, εφέ και μεταβάσεις, κίνηση. Οι παρουσιάσεις PPTX προετοιμάζονται για σχολικές τάξεις, χαρτοφυλάκιο προϊόντων, δημόσιες επιδόσεις.

Οι διαφάνειες είναι ο καλύτερος τρόπος για να οπτικοποιήσετε τις σκέψεις και τις ιδέες σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι θυμούνται καλύτερα τις παραδοθείσες πληροφορίες όταν τις ακούν και τις βλέπουν ταυτόχρονα.

Top 8 document file formats

Πώς να ανοίξετε το PPTX: ONLYOFFICE Docs, Microsoft PowerPoint, Google Slides, Keynote, WPS Office

HTML

Η Γλώσσα σήμανσης HyperText (HTML) είναι η μορφή που περιλαμβάνει κείμενο και ετικέτες που είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση και την τοποθέτηση κάθε τμήματος περιεχομένου σε μια ιστοσελίδα. Όλα όσα βλέπετε στο ιστολόγιό μας έχουν σχεδιαστεί με χρήση HTML — κενά, κουμπιά, εικόνες κ.λπ.

Τα αρχεία HTML είναι προσβάσιμα από οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης, ανεξάρτητα από το λειτουργικό σύστημα που διαθέτετε. Μπορείτε να δείτε ακόμη και το περιεχόμενό τους σε ένα απλό σημειωματάριο.

VTop 8 document file formats
Πηγή: W3schools

Με αρκετές δεξιότητες, οι προγραμματιστές ιστού είναι σε θέση να σχεδιάσουν μια σελίδα ως DOCX και μετατρέψτε την σε HTML. Επιπλέον, τα αρχεία HTML μπορούν να περιέχουν άλλους τύπους εγγράφων — δείτε πώς να ενσωματώσετε το DOCX σε HTML.

Πώς να ανοίξετε HTML: Atom, Sublime Text, Notepad, any web browser

ODT

Το Κείμενο OpenDocument (ODT) είναι μια μορφή αρχείου εγγράφου ανοιχτού κώδικα. Επομένως, θα έχετε πρόσβαση στο περιεχόμενο που είναι αποθηκευμένο σε αυτόν τον τύπο αρχείου ακόμη και σε περίπτωση νομικών αλλαγών. Οι συντάκτες που εργάζονται με το ODT προσφέρουν ένα παρόμοιο σύνολο εργαλείων μορφοποίησης.

Ωστόσο, το ODT δεν υποστηρίζεται τόσο ευρέως όσο το DOCX ή το PDF. Όταν στέλνετε ένα τέτοιο έγγραφο σε οποιονδήποτε, βεβαιωθείτε ότι έχει κατάλληλο λογισμικό για να το ανοίξει. Διαφορετικά, ενδέχεται να προκύψουν παραμορφώσεις περιεχομένου ή οι παραλήπτες δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ένα αρχείο.

Πώς να ανοίξετε το ODT: LibreOffice, ONLYOFFICE Docs, OpenOffice Writer

Ποια είναι η καλύτερη μορφή εγγράφου;

Οι παραπάνω μορφές εγγράφων είναι οι πιο δημοφιλείς. Ωστόσο, δεν υπάρχει επέκταση που να ταιριάζει σε όλα τα μεγέθη που θα ήταν η καλύτερη για κάθε περίσταση. Οποιαδήποτε μορφή αρχείου εγγράφου έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα:

  • Η PDF είναι ένα ασφαλές πρότυπο
  • Η DOCX είναι επεξεργάσιμο και ευρέως γνωστό
  • Οι OFORM και DOCXF είναι καλές μορφές για συμπλήρωση φορμών
  • Η XLSX δημιουργεί υπολογιστικά φύλλα
  • Η PPTX δημιουργεί παρουσιάσεις
  • Η HTML είναι κατάλληλο για σύνταξη ιστοσελίδων
  • Η ODT είναι ανοιχτού κώδικα

Η επιλογή σας εξαρτάται πλήρως από τις εργασίες που θέλετε να εκτελέσετε χρησιμοποιώντας ένα έγγραφο. Εάν θέλετε να μετατρέψετε ένα έγγραφο σε άλλη μορφή, χρησιμοποιήστε τον διαδικτυακό μας μετατροπέα.

ΜΕΤΑΤΡΕΨΤΕ ΑΡΧΕΙΑ

Η υπηρεσία είναι δωρεάν και υποστηρίζει τις πιο δημοφιλείς μορφές αρχείων εγγράφων.

Δημιουργήστε τον δωρεάν λογαριασμό ONLYOFFICE σας

Online προβολή, επεξεργασία και συνεργασία σε έγγραφα, υπολογιστικά φύλλα, παρουσιάσεις, φόρμες και αρχεία PDF.